Kampus Západočeské univerzity zaplní tajemství Noci vědců

Festival Tisková zpráva Věda

V pátek 6. října je veřejnost od 18 do 22 hodin zvána do prostor Fakulty elektrotechnické, Fakulty strojní, Fakulty aplikovaných věd a Univerzitní knihovny. Tématem letošní noci vědců je Tajemství.

Co se odehrává v myslích vědkyň a vědců? A co za dveřmi jejich laboratoří? Věda někdy může být tajemná, ovšem v pátek 6. října to v kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) tak úplně platit nebude. ZČU se opět připojí k akci Noc vědců, jejímž tématem je letos právě Tajemství, a názorně ukáže, že právě díky vědě lze tajemné jevy pochopit.

Vědecko-popularizační akce Noc vědců se letos v Česku koná o týden později, než je obvyklé – v pátek 6. října. V tradičním termínu, který připadá na poslední pátek v září, by mu totiž bezprostředně předcházel Den české státnosti, což by mnohým mohlo návštěvu zkomplikovat.  I tak se ale 29. září spustí na webových stránkách akce online program, který přinese ochutnávku některých témat a pozve fanoušky a fanynky Noci vědců přímo do míst konání.  

Program letos připravilo v celé republice téměř osmdesát institucí z řad univerzit, science center, pracovišť Akademie věd ČR, hvězdáren, gymnázií či knihoven. V Plzni je místem konání pobočka Hvězdárny v Rokycanech a Plzni a kampus Západočeské univerzity.

Na univerzitě bude Noc vědců zvát veřejnost od 18 do 22 hodin do prostor Fakulty elektrotechnické, Fakulty strojní, Fakulty aplikovaných věd a Univerzitní knihovny, které zaplní téměř čtyřicet expozic připravených fakultami, ústavy a také partnery ZČU, jako jsou Techmania Science Center, Centrum robotiky, Západočeské muzeum, Doosan Škoda Power či Eurocentrum Plzeň. Co tajemného nabídnou?

Fakulta elektrotechnická například v expozici Tajemství zvuku odpoví na otázky, jak vzniká zvuk a jestli ho můžeme vidět, a v expozici Enigma vs. Šifra mistra Leonarda nechá vyzkoušet zjednodušenou verzi šifrovacího přístroje z druhé světové války. Fakulta strojní se chystá s headsety na hlavách a ovladači v rukou odhalit Tajemství robotiky a virtuální reality, Tajemství závodních okruhů pak po usednutí do kokpitu skutečného závodního vozu, jenž postavili studenti a studentky. O Tajemství mozkové aktivity nebo léčby zvukem se dozvědí návštěvníci a návštěvnice Fakulty aplikovaných věd, která jim pomocí umělé inteligence v expozice Tajná póza také prozradí tajemství neverbální komunikace.

Chybět nebudou ani humanitně zaměřené fakulty. Fakulta filozofická představí expozicí Tajemství filosofie nejen původ tohoto slova, ale i to, čím se filozofové zabývají. Archeologický zážitek a procházku do roku 1422 slibuje její Tajemství manského domu hradu Křivoklát. Historii hradního areálu názorně doloží repliky dobových artefaktů, přičemž kopii žertovného pijáckého poháru si bude moci podle plánku zveřejněného na webu Noci vědců vytvořit kdokoliv, kdo má 3D tiskárnu. Tajemství správného ekonomického rozhodování přiblíží Fakulta ekonomická. Odhalená tajemství fyziky zase slibují experimenty v režii Fakulty pedagogické, Tajemství smyslového poznání pak ukáže, jak blízko k sobě má věda a umění. Fakulta zdravotnických studií přichystala expozici Tajemství pevného zdraví, v níž například zasvětí do tajů radiologie a jiných zobrazovacích technik. A pokud je pro někoho tajemstvím podíl svalové hmoty, tělesného tuku, množství vody v jeho těle nebo jeho BMI, zjistí i to.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara chystá pro Noc vědců tradičně speciální videomapping, ten letošní bude ovšem putovní. Mobilní expozice Guerilla mapping nasvětlí v 19, 20 a 21 hodin tři různá místa v kampusu ZČU.

Nabídku ZČU doplní rovněž její Ústav jazykové přípravy, s nímž lze proniknout do Tajemství studia jazyků, Univerzitní knihovna, která je plná informací potřebných k odhalení tajemství, a odbor Celoživotní a distanční vzdělávání s programem Bav se vědou.

Díky partnerským institucím ZČU, které se Noci vědců v kampusu zúčastní, se může veřejnost těšit na hravé odhalování tajemství s Techmania Science Center, dále na Tajemství Centra robotiky, na Tajemný svět parních turbín Doosan Škoda Power, ale také na tajemství života světlušek a jejich schopnosti svítit, kterou vysvětlí odborníci Západočeského muzea v Plzni, i na Tajemství evropské vědy v podání Eurocentra Plzeň.

O charitativní přesah letošního ročníku Noci vědců se postará kampaň Zažij hrdost Fakultní nemocnice Plzeň, města Plzeň a Plzeňského kraje, která propaguje dárcovství krve a kde se návštěvníci a návštěvnice Noci vědců dozvědí od jejích ambasadorů vše potřebné.

Kromě kampusu ZČU a plzeňské hvězdárny se v Plzeňském kraji otevře večer 6. října také refektář jezuitské koleje v Klatovech, kde proběhne přednáška Zdeňka Bardona Mojí milenkou je vesmír, a v Rokycanech pozve na astronomická pozorování tamní pobočka Hvězdárny v Rokycanech a Plzni.

Kompletní program je k dispozici na webu akce.

 

Noc vědců se koná na více než 100 místech v celé ČR. Už pošesté akci jako národní koordinátor zastřešuje seskupení dvou ostravských univerzit (OU a VŠB – TUO). Noc vědců jako taková vznikla v roce 2005 z podnětu Evropské komise a jejím posláním je ukázat lidem, že věda je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další organizace, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty či vědecké show. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit.



Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

26. 09. 2023