ZČU opět nechyběla na největším evropském mezinárodním veletrhu vysokého školství

International Spolupráce Univerzita

Letošní konference a veletrh EAIE (European Asociation for International Education) se odehrála od 26. do 29. září v Rotterdamu a nesla podtitul Connecting currents.

Konference a veletrh EAIE je významná akce na poli vysokoškolského vzdělávání, jež cílí na sdružování profesionálů v odvětví mezinárodního vzdělávání. Je tak ideální příležitostí pro zástupce vysokoškolských institucí k navazování partnerství a prohlubování těch stávajících. Letos se jí zúčastnilo rekordních 22 českých vysokých škol včetně Západočeské univerzity v Plzni. Školy měly k dispozici zázemí národního stánku Study in Czechia, jímž se spolu s nimi prezentovalo Česko v zahraničí jako stabilní a jednotný partner pro vzdělávání a výzkum. 

ZČU reprezentovali zástupkyně a zástupci International Office a Fakulty elektrotechnické. Čtyřdenní program byl jako vždy velmi nabitý a nabízel velké množství workshopů, seminářů a dalších setkání.

Během konference a veletrhu proběhla řada úspěšných setkání se stávajícími i budoucími zahraničními partnery. Mezi nově projednávané destinace v Evropě patřila například francouzská ENISE Lyon, španělská University of Rioja či norské University of Adger nebo University of South-Eastern Norway. Velmi slibně vypadá jednání s izraelskou Bar-Illan University, kde velký zájem vzbudil výzkumný program centra RICE. Ze zámořských univerzit proběhla jednání o výměně studentů se severoamerickou University of Missouri, mexickou Universidad Tecmilenio nebo australskou University of Southern Queensland. Z posledně jmenované na ZČU přijede na letní semestr první studentka jako freemover.

Na veletrhu byla také využita příležitost se na stánku i na společné neformální večeři setkat se zástupci nové Evropské Aliance EUPeace, jejíž součástí ZČU je, jmenovitě byli přítomni zástupci a zástupkyně z Philipps-Universität Marburg, University of Giessen, Cukurova University, Comillas Pontifical University, University Limoges, University of Prishtina a University of Sarajevo.

Rovněž česko-rakouská a česko-kanadská recepce, které uspořádal Dům zahraniční spolupráce, poskytly významný potenciál pro rozvoj spolupráce mezi vysokými školami těchto zemí v oblasti vzdělání nebo výzkumných projektů.

Zástupci Fakulty elektrotechnické využili svou účast na veletrhu EAIE v Rotterdamu k upevnění vztahů s již existujícími partnery, zejména s ohledem na nedávné období pandemie. Současně se zaměřili na vyjednávání nových partnerství s cílem rozvíjet meziuniverzitní spolupráci v oblasti mobilit, implementace společných studijních programů (double degree) i vědecko-výzkumných projektů.

Více informací ke konferenci a veletrhu naleznete na stránkách EAIE a v kanceláři International Office UU 109.

Galerie


International Office

Jana Ovsjanniková

04. 10. 2023