Učit se architekturou. Výstava představuje i Západočeskou univerzitu

Univerzita Veřejnost Výstava

Spolek Pěstuj prostor poukazuje výstavou na vývoj celospolečenských úvah o roli a podobě vzdělávání a na to, jak se tyto úvahy promítaly do architektury plzeňských školních budov i do urbanismu celého města.

Od 3. října do poloviny listopadu je před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech k vidění výstava Učit se architekturou? Minulost i současnost školního prostředí v Plzni. Spolek Pěstuj prostor ji připravil ve spolupráci s Odborem komunikace a marketingu Magistrátu města Plzně, s přispěním Ministerstva kultury ČR, města Plzně, Státního fondu kultury ČR a České komory architektů a s cílem seznámit veřejnost s vývojem plzeňského školství.

Výstava pojednává o stavbě škol na území města a chronologicky charakterizuje základní etapy vývoje tohoto specifického typologického druhu. Zároveň každou etapu představuje souborem vybraných školských staveb, přičemž se neomezuje na objekty pro určitý stupeň vzdělávání, ale naopak reflektuje i další výchovná a vzdělávací zařízení (dětské domovy, školní družiny apod.). Obsahově také přibližuje proces vzniku nové školní budovy, aktuální trendy i příklady úprav stávajících budov a zprostředkovává diskusi o architektonických kvalitách prostředí pro vzdělávání a výchovu v 21. století,“ vysvětluje kurátorka výstavy a autorka textů Markéta Hossingerová.

Západočeská univerzita na výstavě nechybí, autoři Markéta Hossingerová a Petr Klíma jí věnovali samostatnou část na dvou panelech. Příchozí tak mohou vidět například snímky z budování kampusu včetně jeho částečně realizovaných architektonických návrhů, dočíst se Vysoké škole strojní a elektrotechnické i o historii budov, v nichž dnes sídlí Fakulta pedagogická, Fakulta zdravotnických studií, Fakulta filozofická nebo Fakulta právnická.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

04. 10. 2023