Výstava oživuje zapomenuté dovednosti našich předků

Spolupráce Veřejnost Výstava

V Muzeu dřevařství v Dlouhé Vsi u Sušice je k vidění výstava zaměřená na zpracování palivového dřeva. Za jejím vznikem stojí Fakulta filozofická ZČU a obec Dlouhá Ves.

Výstava Zapomenuté dovednosti, která byla otevřena ve čtvrtek 28. září, připomíná interaktivní formou, jak naši předkové zacházeli s palivovým dřívím.

Návštěvníci expozice poznají řadu dnes již zapomenutých dovedností a znalostí předchozích generací. Dozví se třeba, jak se palivové dříví kdysi zpracovávalo a jaký mělo ekonomický vliv na celé hospodářství státu. Získají ale také informace, které se mohou hodit i v současné době, například jakým dřívím je nejlevnější topit nebo v jakých podmínkách dřevo správně skladovat.

Kromě toho si malí i velcí mohou vyzkoušet, jestli by dokázali složit hráň nebo ježka. Součástí výstavy je také rozsáhlá fotogalerie, tvořená unikátními fotografiemi z let 1885–2018.

Expozice Zapomenuté dovednosti bude v Muzeu dřevařství otevřená až do konce října 2024.

Výstava se koná se za podpory projektů SGS-2023-009 Industriální dědictví Šumavy a Zapomenuté dovednosti – poskytovatel Plzeňský kraj.




Galerie


Fakulta filozofická

Šárka Stará

05. 10. 2023