ZČU a University of Toyama uzavřely dohodu o akademické výměně

Hosté International Spolupráce

Rektor ZČU Miroslav Lávička přivítal ve čtvrtek 26. října šestičlennou delegaci z japonské University of Toyama v čele s rektorem Shigeru Saitem. Představitelé obou univerzit podepsali dohodu o akademické výměně. Tu má podpořit také nově zřízená styčná kancelář ve výzkumném centru NTC.

S University of Toyama pojí Západočeskou univerzitu, přesněji řečeno výzkumné centrum NTC, už několikaletá spolupráce v oblasti výzkumu a vzdělávání. Díky ní absolvovalo v letech 2018 a 2022 pět studujících z University of Toyama měsíční stáž právě ve výzkumném ústavu v NTC. Obě univerzity jsou si blízké jak velikostí, tak zaměřením. Na University of Toyama se vzdělává 9300 studujících na devíti fakultách, mezi nimiž nechybí ty, které nabízejí studijní programy v oblasti techniky, ekonomiky, humanitních věd nebo umění. 

Nyní má být spolupráce obou univerzit ještě intenzivnější. Rektor ZČU Miroslav Lávička a rektor University of Toyama Shigeru Saito proto stvrdili svými podpisy dohodu o akademické výměně v různých oblastech vzdělávání a výzkumu. Obě strany budou usilovat o výměnu profesorů a profesorek, výzkumných kapacit, studujících, ale i administrativních a odborných pracovníků a pracovnic. 

Za účelem posílení mezinárodních výměn mezi oběma univerzitami bude ve výzkumném centru NTC fungovat styčná kancelář University of Toyama. Jejím úkolem bude mimo jiné podpora vyslaným studujícím a zaměstnaným stejně jako udržování vazeb se zahraničními kolegy a kolegyněmi po jejich návratu do domovských zemí.  

Kromě setkání v budově rektorátu, spojeného s podpisem smlouvy, navštívili členové japonské delegace Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara, kde si za doprovodu děkana Vojtěcha Aubrechta prohlédli výukové prostory, a dále výzkumné centrum NTC, kde Ján Minár představil laboratoře zaměřené na výzkum pokročilých materiálů. 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

27. 10. 2023