Doktorandi FEL prezentovali svůj výzkum na mezinárodní konferenci MARSS 2023

Konference Studující Úspěchy

Jakub Tureček a Martin Vítek z katedry elektrotechniky a počítačového modelování vystoupili v Abú Dhabí na setkání předních výzkumníků v oblastech robotiky a automatizace.

Doktorand Jakub Tureček a Martin Vítek reprezentovali od 9. do 13. října Fakultu elektrotechnickou Západočeské univerzity v Plzni na mezinárodní konferenci o robotice a automatizaci v malých měřítkách. Letošní ročník konference zvané MARSS 2023 (Manipulation, Automation and Robotics at Small Scales) se konal v Abú Dhabí.

MARSS je mezinárodní událost, při které se potkávají přední výzkumníci v oblastech robotiky a automatizace v měřítkách od nanometrů po milimetry. Je zde prezentován výzkum z oblastí mikrorobotiky, nanorobotiky, biomimetiky a senzoriky zejména z oblasti lékařství. Na konferenci bylo prezentováno celkem 190 příspěvků včetně 14 zvaných přednášek od světových odborníků v oboru mikromanipulace. Začala komentovanou prohlídkou New York University Abu Dhabi, během které bylo možné si prohlédnout špičkové laboratoře zaměřené na výrobu materiálů, mikroskopii, mikrofabrikaci a robotiku.

Oba doktorandi Fakulty elektrotechnické ZČU jsou studenty katedry elektrotechniky a počítačového modelování. Jakub Tureček představil ve své prezentaci “Scalable, Compact and Easy-to-Control Linear Electromagnetic Actuator” stejnojmenný článek, který byl nominován spolu s dalšími třemi vybranými články na ocenění Best Application Paper Award. Martin Vítek poté prezentoval diplomovou práci svého studenta Jiřího Šedivce na téma “Modular Platform for Magnetic Minirobots Operation with Integrated Non-visual Localization”. Obě práce se zabývají tématem polohování miniaturních magnetických těles v rovině pomocí systému koplanárních cívek, který je vytvořen na desce plošných spojů.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Iveta Pangrácová

01. 11. 2023