Přání rektora do roku 2024

Studující Univerzita Zaměstnanci

Rok 2023 bude brzy minulostí, a tak bych se dříve, než otevřeme dveře k roku novému, za uplynulými měsíci rád ohlédl.

Mám-li z celospolečenských témat vybrat jedno, které zásadně formovalo rok 2023, pak je to nepochybně rozšíření nástrojů umělé inteligence. Součástí našich životů se stala převratná technologie s nepředstavitelnými možnostmi i riziky, jejíž vliv bude sílit, a to právě i na univerzitách. Kromě toho, že je AI na ZČU jedním z velkých vědecko-výzkumných témat, vznikla u nás ve vztahu k této problematice také pracovní skupina a zapojujeme se i do aktivit na národní úrovni. Věříme, že spolupráce a sdílení zkušeností přispěje mimo jiné ke smysluplnému uplatnění umělé inteligence ve výuce a vědě i k tomu, aby byla využívána zodpovědně a eticky.

Na ZČU bylo jedním z významných témat končícího roku 75. výročí založení Fakulty pedagogické, která je nejstarší fakultou naší univerzity. Právě toto jubileum bylo jedním z podnětů kampaně Formujeme Plzeň, v níž hodláme pokračovat i v příštím roce. Při této příležitosti jsme uspořádali společenský večer, na němž se společně setkali představitelé města Plzně, Plzeňského a Karlovarského kraje, fakult, vysokoškolských ústavů a kateder ZČU i zástupci firem a neziskových organizací. Věříme, že jsme vykročili na správnou cestu, která povede k dalšímu prohloubení partnerství s městem a oběma kraji a k posílení vzájemné důvěry a spolupráce uvnitř univerzity. 

Rok 2023 přinesl také řadu úspěchů, o něž se zasloužili studující, vyučující či vědci a vědkyně. Nezřídka šlo o úspěchy týmové. Právě týmy totiž mohou těžit ze silné tvůrčí energie, která nikdy není jen pouhým součtem schopností a znalostí všech jejich členů a členek, ale utváří se vzájemným propojením, inspirací a podporou, kterou dává jeden druhému. Rád bych ještě jednou za všechny dosažené úspěchy, ať už velké, či menší, poděkoval. Jsem hrdý na Vaši práci a angažovanost, kterou přinášíte našemu univerzitnímu společenství. 

Přeji nám všem, aby Západočeská univerzita byla v roce 2024 podobným týmem, jehož různorodost není překážkou, ale výhodou, týmem, kde si je každý člen vědom své role, týmem, který společně směřuje k úspěchu a prosperitě. Tedy aby označení universitas, kterým se pyšníme, nabylo všech významů, které k němu patří.

Přeji Vám krásné vánoční svátky plné klidu, radosti a pohody v kruhu Vašich blízkých a do nového roku mnoho úspěchů, radosti, zdraví, splněných plánů a nezapomenutelných momentů. Ať Vám každý den přinese nové poznatky, inspiraci a štěstí.

Miroslav Lávička
rektor

Celouniverzitní

20. 12. 2023