Úspěšný start pilotní Doktorské školy na Fakultě elektrotechnické

Studium Studující Univerzita

Projekt Doktorská škola odstartoval v zimním semestru 2023 a FEL na něm úzce spolupracovala s Fakultou filozofickou a Fakultou aplikovaných věd. Tato iniciativa zdůrazňuje propojení technických, aplikovaných a humanitních disciplín pro celkový rozvoj doktorského studia a vědeckého výzkumu.

Hlavním cílem školy je pak systematické vzdělávání doktorandů a doktorandek ve všech aspektech akademické práce. Zahájení školy na FEL proběhlo v rámci doktorandské konference Elektrotechnika a informatika, která se konala začátkem listopadu 2023 na zámku v Nečtinech, a to přednáškou a diskuzí na téma čtyř vybraných úhlů pohledu na současnou vědu: vědu otevřenou, vědu kompetitivní, vědu formativní/informativní a v neposlední řadě na vědu v problémech.

Následoval dvoudenní program, kterého se zúčastnilo celkem 24 studujících napříč všemi ročníky doktorského studia FEL ZČU. Program Doktorské školy se zaměřoval na několik klíčových témat, zejména šlo o publikační činnost včetně Open Science, projekty a granty, ochranu duševního vlastnictví včetně patentů, transfer výsledků výzkumu a know-how, zakládání spin-off společností a další. Témata byla prezentována nejen formou odborných přednášek, ale také praktickými ukázkami a individuálními úkoly pro zúčastněné studující.

Doktorská škola bude pokračovat v letním semestru s dalšími tematickými okruhy, přičemž jedno z hlavních zaměření bude pedagogika pro vysokoškolské učitele pod vedením odborníků a odbornic Centra celoživotního vzdělávání ZČU (CŽV). Dále budou řešena témata jako metodologie výzkumu a etika vědy nebo akademická kariéra.

Doktorská škola se setkala s velice pozitivní odezvou studujících, proto Fakulta elektrotechnická ZČU plánuje začlenit ji do standardního studijního plánu doktorského studia od akademického roku 2024/2025. Organizátoři si od tohoto kroku slibují posílit podporu doktorských studií a poskytnout studujícím příležitost k interdisciplinárnímu rozvoji. 

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina Newton

21. 12. 2023