ZČU bude mít od ledna konzultanta bezpečnosti, krizové linky nabízí psychologickou podporu

Studující Univerzita Zaměstnanci

Západočeská univerzita v Plzni reaguje na tragické události, k nimž došlo 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

V návaznosti na tragické události, které se odehrály 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jednal rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička v pátek 22. prosince s ředitelem Městského ředitelství Policie České republiky Karlem Machuldou. Tématem byla bezpečnost na ZČU.

Ačkoliv na ZČU výuka skončila ve středu 20. prosince, a počet studujících i zaměstnanců v budovách se tak znatelně snížil, policie na univerzitní budovy dohlíží. Týká se to například děkanátu Fakulty filozofické v Sedláčkově ulici, kde vzniklo pietní místo pro veřejnost, a samozřejmě také budov kolejí.

„Už 21. prosince ve večerních hodinách jsme začali řešit aktualizaci bezpečnostních opatření a provedení nového bezpečnostního auditu. Od ledna bude na ZČU zřízena nová funkci konzultanta bezpečnosti, ačkoliv ne jako přímá reakce na čtvrteční události. Je to záměr, na kterém pracujeme od nástupu nového vedení a který jsme chystali na polovinu příštího roku, ovšem tragické události na Univerzitě Karlově tento proces uspíší. Konzultant bude mít na starost kromě bezpečnostního auditu a vyhodnocení bezpečnostní situace také navržení krátkodobých a střednědobých opatření přímo pro ZČU,“ uvedl rektor.

Informační a poradenské centrum ZČU se v současné situaci rozhodlo aktivovat krizové linky pro studující, zaměstnankyně a zaměstnance ZČU, kteří potřebují psychologickou podporu:

Chatovací linka bude nejpozději od soboty 23. prosince dostupná z webu Studentské otazníky, a to každý den mezi 10:00 a 12:00, e-mailovou pomoc nabízí Informační a poradenské centrum na adrese krizovka@service.zcu.cz denně od 15:00 do 17:00. Obě linky budou v provozu během celých svátků

 

Oficiální vyjádření rektora Západočeské univerzity v Plzni
k tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Jménem celé Západočeské univerzity v Plzni vyjadřuji hluboké rozhořčení nad brutalitou a nepřijatelností včerejšího tragického útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ať už byly útočníkovy pohnutky jakékoli, takovýto čin je absolutně neospravedlnitelný a je na místě jeho razantní odmítnutí včetně jakékoli snahy o pochopení jeho motivace.

Přestože žádná slova nemohou dostatečně vyjádřit zármutek, který v tuto chvíli cítíme, naše myšlenky i podpora patří všem, které tato nepochopitelná tragédie zasáhla, především pak rodinám obětí, a samozřejmě všem studujícím, zaměstnankyním i zaměstnancům na pražské filozofické fakultě.

Rozhodl jsem, že Západočeská univerzita v Plzni se připojí k finanční podpoře Nadačního fondu Univerzity Karlovy, a vybídnul jsem členy a členky naší univerzitní obce, aby každý dle svých možností zvážil míru svého přispění.

Rozhodně je nyní namístě, aby české vysoké školy spolupracovaly s Vládou ČR, složkami Integrovaného záchranného systému a dalšími kompetentními orgány. Je třeba důkladně vyhodnotit situaci a najít veškeré způsoby realizace vhodných bezpečnostních opatření, abychom snížili riziko podobných hrůzných činů.

Miroslav Lávička
rektor

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

22. 12. 2023