Fakulta aplikovaných věd spustila Laboratoř myšlenek

Studující Věda Veřejnost

Studenti z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd (FAV) tvoří podcast Laboratoř myšlenek, který si lze poslechnout na Spotify. Aktuálně nabízí čtyři rozhovory se čtyřmi osobnostmi napříč fakultou.

Jakub Hrušovský a Pavel Košan, studenti prvního ročníku navazujícího magisterského studia Softwarové a informační systémy, sevloni rozhodli natáčet podcast s osobnostmi z řad vyučujících na FAV. Jmenuje se Laboratoř myšlenek„Víme, že na jiných univerzitách nebo fakultách, a to nejen technických, podcasty natáčejí. Na FAVce nám takový počin chyběl, tak jsme se do toho s Jakubem pustili. Bylo to v podstatě spontánní rozhodnutí,“ říká Pavel Košan.

Úvodní proškolení pro práci s nahrávací technikou a zázemí studentům poskytl Kamil Ekštein, který byl zároveň prvním hostem. „Doktor Ekštein nám dal i spoustu tipů a rad, jak dělat podcasty, tak doufáme, že se postupem času budeme zlepšovat,“ dodává Jakub. Záštitu studenti získali od proděkana pro studijní a pedagogickou činnost Libora Váši: „Jsem moc rád, že se do toho pustili. Věřím, že podcast pomůže rozšířit povědomí o tom, co zajímavého lidé na fakultě dělají. Formát mi přijde výborný, protože je blízký mladým lidem a zároveň poskytuje prostor se do probíraných témat ponořit hlouběji.”

Série podcastů cílí nejen na nadšence do technicko-přírodovědných oborů, ale i na širokou veřejnost. Tvůrci se snaží srozumitelnou formou přiblížit vědu a aktuální dění na fakultě všem zájemcům bez ohledu na dosažené vzdělání. „Podcasty mohou být přínosné i našim studentům, aby získali přehled, co se děje mimo jejich katedru. To byla pro mě osobně jedna z motivací, proč se do natáčení pustit,“ říká Pavel. Mladí tvůrci jsou přesvědčení, že rozhovory by mohly zaujmout i potenciální uchazečky a uchazeče o studium, kteří ještě nejsou rozhodnutí, jakou vysokou školu zvolit. Každý z hostů dostane na konci rozhovoru možnost, aby jim přiblížil, co všechno obnáší studium daného oboru či problematiky. Zazní tak například tipy na konkrétní studijní materiály, konkrétní příklady využití v praxi apod. „Pokud mě zajímá třeba umělá inteligence, tak mi náš host, kterému je toto téma blízké, doporučí, který obor si mám zvolit, které předměty a tak dále,“ zakončuje Pavel Košan.

Laboratoř myšlenek zatím na Spotify nevychází pravidelně, ale do budoucna se počítá s jedním dílem měsíčně. 

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

18. 01. 2024