Kombinují sport a vysokoškolské studium. ZČU letos podpoří 17 špičkových sportovkyň a sportovců

Sport Studium Tisková zpráva

Stipendijní program UNIS Ministerstva školství ČR a resortního sportovního centra VICTORIA VSC pomáhá studujícím už od roku 2020.

Hokejistky, házenkářky a lyžařka jsou nejnovějšími členkami stipendijního programu UNIS na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Ve středu 14. února se představily zbytku týmu na Fakultě pedagogické (FPE). Letos poprvé vedení projektu přizvalo i středoškoláky se zájmem o studium na ZČU. Program UNIS umožňuje studujícím kombinovat rozvrhy výuky s rozvrhy sportovních tréninků, utkání nebo závodů. Ti nejúspěšnější dostávají měsíční stipendium až 15 tisíc korun.

Hokejistky Alexandra a Sandra Halounovy jsou sestry, dvojčata, jedna studuje politologii na Fakultě filozofické, druhá právo a právní vědu na Fakultě právnické. Obě loni významně přispěly k zisku bronzové medaile v ledním hokeji na Zimních světových univerzitních hrách 2023 v americkém Lake Placid, kam je vyslala Česká asociace univerzitního sportu. Právě tento výkon je letos poprvé zařadil do stipendijního programu UNIS.

„Byla tam velká konkurence a byla to akce fakt na vysoké úrovni. Hrajeme ale i tenis a zúčastnily jsme se i akademického mistrovství republiky ve čtyřhře, které jsme vyhrály," doplňují se vzájemně sestry. „Sport se spíš snažíme přizpůsobit tomu studiu než studium sportu," říkají Alexandra a Sandra Halounovy.

Program Ministerstva školství ČR (MŠMT) a resortního sportovního centra VICTORIA VSC aktuálně na ZČU čítá 17 studentek a studentů, na univerzitě jej má na starost Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické. „Ta základní meta, kdy student má jasnou účast v projektu, je úroveň mistrovství Evropy už v juniorských kategoriích a výše," říká Václav Salcman, hlavní koordinátor projektu na ZČU a vyučující na Fakultě pedagogické (FPE).

Nejen, že univerzita pomáhá sportovcům zvládat časově náročné tréninky, vyučující chtějí vidět i studijní výsledky. „Apelujeme na sportovce, aby nenechávali zápočty a zkoušky na poslední chvíli. Plnění studijních povinností je totiž podmínkou pro zapojení do programu a vyplácení stipendia," vysvětluje děkan FPE Pavel Mentlík.

Sportovci musí svoje místo v programu navíc každý rok obhajovat.  To se letos znovu podařilo i paralympijské plavkyni Vendule Duškové: „Můžu dělat to, co dělám. Letošní sezóna bude extrémně náročná, jak časově, tak finančně," řekla na setkání sportovců paraplavkyně, která pozdravila účastníky setkání přes videohovor a která bude i na letošních Paralympijských hrách v Paříži reprezentovat Českou republiku a ZČU.

Výše stipendia, na něž mají členky a členové UNIS nárok, je podle jejich výkonů odstupňována do pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun pro kategorii A až po 5 tisíc v kategorii E. Kromě stipendia mohou špičkoví sportovci z řad studujících využívat i služby psychologa, výživového poradce nebo fyzioterapeuta.

Oproti loňsku klesl počet podpořených o dva poté, co ministerstvo školství snížilo celému projektu objem financování. „Ministerstvo teď v celé zemi omezuje prostředky. S tím se musíme nějak srovnat, už jsme redukovali zaměstnance tak, abychom zachovali peníze pro studenty na maximální možné míře," doplňuje Václav Salcman.

Ještě vloni byla členkou stipendijního programu také mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková, nicméně dosáhla věku 26 let, a tak musela UNIS oficiálně opustit. Nadále ji ale bude podporovat resortní sportovní centrum VICTORIA VSC, jelikož je stále studentkou Fakulty pedagogické. Skloubit obě kariéry pomáhá UNIS už od roku 2020 a ZČU je jeho součástí od samého začátku. Program MŠMT aktuálně využívá celkem 26 vysokých škol.

 

SEZNAM PODPOŘENÝCH STUDUJÍCÍCH V ROCE 2024

KATEGORIE A

Vendula Dušková, Fakulta pedagogická, paraplavání
Helena Klailová, Fakulta pedagogická, sportovní střelba – sportovní a vzduchová pistole 

KATEGORIE B

Lucie Drozdová, Fakulta pedagogická, házená
Adéla Holubová, Fakulta zdravotnických studií, cyklistika
Kristýna Königová, Fakulta pedagogická, házená
Alexandra Halounová, Fakulta filozofická, lední hokej
Sandra Halounová, Fakulta právnická, lední hokej
Šárka Kapusniaková, Fakulta ekonomická, házená
Nikola Melicharová, Fakulta zdravotnických studií, házená
Linda Suchá, Fakulta pedagogická, skok daleký, trojskok
Lucie Zavadilová, Fakulta ekonomická, atletika – sprint
Martina Zikmundová, Fakulta ekonomická, lukostřelba (kladkový luk) 

KATEGORIE C

Kristýna Hejkalová, Fakulta pedagogická, házená
David Jodl, Fakulta ekonomická, skok daleký, trojskok
Barbora Tichá, Fakulta pedagogická, hod diskem
Daniel Varga, Fakulta právnická, zápas – řecko-římský
Petra Vitáková, Fakulta ekonomická, běžecké lyžování

Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

15. 02. 2024