Dokument o fotografce Libuši Jarcovjákové sklízí ovace na Berlinale

Festival Úspěchy Zaměstnanci

Vedoucí ateliéru Fotografie na Sutnarce, známá svými nekonvenčně pojatými snímky, které popírají tradiční pravidla, se dočkala mezinárodního uznání až v posledních letech. Proslavila se fotografiemi pražských gay klubů, vietnamské komunity v Československu a dalších témat mimo běžnou pozornost.

Na právě probíhajícím filmovém festivalu Berlinale zazářil český dokumentární film Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být. Tasovská v něm vykresluje portrét Libuše Jarcovjákové, české fotografky a vedoucí ateliéru Fotografie na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Film, který festival zařadil do prestižní sekce Panorama, obdržel po promítání ve velkém sále kina International dlouhý potlesk. Mimořádně úspěšná byla i následná beseda s tvůrci.

Libuše Jarcovjáková absolvovala pražskou FAMU, ale většinu svého pracovního života strávila v dělnických profesích. Na sklonku normalizace se přestěhovala do Západního Berlína, kde si vydělávala jako pokojská. Fotila dění v pražském gay klubu, vietnamskou komunitu v Československu i další témata mimo běžnou pozornost. Věnovala se rovněž autoportrétům, přičemž zaznamenávala i velmi osobní okamžiky.

Po návratu do Prahy v 90. letech začala učit na Střední průmyslové škole grafické. „Objevena“ byla teprve v poslední dekádě. V roce 2017 ji Česká asociace profesionálních fotografů vyhlásila osobností české fotografie, o dva roky později na sebe upozornila na mezinárodním festivalu fotografie v Arles ve Francii. Britský Guardian její výstavu zařadil na první místo ve svém výběru deseti nejvýznamnějších fotografických událostí roku, psali o ní francouzský Le Monde nebo americký New York Times.

Dokumentární snímek Kláry Tasovské nabízí poutavý a intimní pohled na Libuši Jarcovjákovou, sestavený výhradně z fotografií a deníkových záznamů. Z celkových sedmdesáti tisíc fotografií byly použity tři tisícovky. Vizuální stránku filmu doplňuje předčítání z deníků samotnou fotografkou. Film sleduje její život od roku 1968 do pádu Berlínské zdi. Do českých kin ho uvede distribuční společnost Aerofilms. Premiéra je společně s výstavou fotografií Libuše Jarcovjákové plánována na začátek podzimu.

Video


Galerie


@ineiwtb

@ineiwtb

@ineiwtb

@ineiwtb

@ineiwtb

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

23. 02. 2024