ZČU a budoucnost jaderné energetiky. Prezident Francie ocenil spolupráci s českými vysokými školami

International Spolupráce Univerzita

Zástupci Západočeské univerzity v Plzni se zúčastnili Česko-francouzského jaderného fóra, na němž vystoupil i prezident Emmanuel Macron. Ten ve svém projevu zmínil potřebu vzdělávání nových jaderných expertů.

Rozvoji jaderné energetiky se v úterý 5. března věnovali čeští a francouzští odborníci na Česko-francouzském jaderném fóru v Praze. Pravidelného setkání se tentokrát účastnil i prezident Francie Emmanuel Macron. Mezi pozvanými byli také rektor Západočeské univerzity Miroslav Lávička a děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka. S prezentací připravenosti českého průmyslu pak vystoupil i člen správní rady ZČU Josef Perlík, výkonný ředitel Aliance české energetiky.

Francouzský prezident ve svém projevu zmínil a vyzdvihl existenci Česko-francouzské jaderné akademie, která vznikla vloni a do které patří i Západočeská univerzita v Plzni. „Pomůže vytvořit novou generaci vysoce kvalifikované pracovní síly pro všechny jaderné aplikace a v této souvislosti také podporuje vytvoření výzkumných partnerství a dvojitých diplomů mezi ČVUT v Praze, Západočeskou univerzitou v Plzni a francouzskými univerzitami a výzkumnými středisky. To je významný krok, protože víme, že v oblasti lidských zdrojů budeme čelit řadě nedostatků,“ řekl Macron.

Čeští odborníci na fóru prezentovali schopnosti země být rovnocenným partnerem pro francouzskou stranu. Právě francouzská firma EDF se totiž dostala do užšího výběru v tendru na dostavbu až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně. Ať už stát vybere EDF, či korejskou firmu KHNP, budou pro stavbu potřeba i české firmy. „Náš průmysl je na tuto výzvu připraven, české firmy disponují zkušenými odborníky i jaderným know-how, které dlouhodobě uplatňují při stavbách a rekonstrukcích jaderných elektráren u nás i ve světě. S EDF máme podepsané memorandum o spolupráci, aktuálně je však třeba začít co nejdříve jednat o konkrétní formě a obsahu spolupráce s jednotlivými firmami,“ říká Josef Perlík, výkonný ředitel Asociace české energetiky a člen správní rady ZČU. Smlouvu s vybraným dodavatelem by Česká republika měla podepsat na přelomu let 2024 a 2025. První reaktor by pak měl začít fungovat v roce 2036.

Důležitá je a bude podle Perlíka i výchova nových jaderných expertů, kteří budou projekty v dalších letech dál rozvíjet.

ZČU už podepsala dohody o spolupráci s oběma firmami (EDF i KHNP), které se dostaly do užšího výběru na dostavbu jaderných bloků. Spolupráce spočívají ve formě stipendií, studijních pobytů nebo stáží pro studující na úrovni doktorského studia a vyučující ZČU. „Propojení firem se vzdělávacím systémem je u takových investic zcela zásadní. Už první tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín měl prokazatelný dopad na zájem uchazečů a uchazeček o studium oborů věnovaných jaderné energetice na naší Fakultě elektrotechnické a Fakultě strojní," zdůraznil rektor ZČU Miroslav Lávička.

Podle děkana Zdeňka Peroutky Fakulta elektrotechnická spolupracuje s francouzskými partnery v oblasti výzkumu, vývoje i ve vzdělávání, a to nejen v oblasti jaderných technologií a jaderné energetiky. „Česko-francouzské jaderné fórum jednoznačně potvrdilo, že v oblasti jaderné energetiky má Fakulta elektrotechnická, potažmo celá Západočeská univerzita, řadu shodných cílů s francouzskou stranou a je zde prostor pro realizaci zajímavých projektů," doplňuje děkan.

Galerie


Zleva: výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík, rektor ZČU Miroslav Lávička a děkan FEL Zdeněk Peroutka

Jedním z panelistů byl i Josef Perlík (uprostřed), který je členem správní rady ZČU.

Celouniverzitní

Andrea Čandová

06. 03. 2024