Talent z Plzně ovládl komiksovou scénu: Výjimečná ocenění na cenách Muriel

Absolventi Studující Úspěchy

Ve středu 21. února proběhlo v pražském kině Edison Filmhub slavnostní vyhlášení 17. ročníku Výročních komiksových cen Muriel. Dvě kategorie – Nejlepší krátký komiks a Cenu Magnesia za nejlepší studentský komiks – letos plně obsadili nominovaní z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

V kategorii Nejlepší krátký komiks excelovala Kateřina Illnerová z ateliéru Komiks a ilustrace pro děti. Porotu zaujala adaptací příběhu Schovanec, jež vznikla v rámci již tradičního komiksového sympozia pořádaného Galerií Klatovy / Klenová. To bylo letos zaměřené na sté výročí úmrtí Karla Klostermanna. Dílo podle poroty vyniká barevností a promyšleným rozvržením, které čtenáře vtahuje do dynamického příběhu plného rytmu, tempa a překvapení.

Dalšími nominovanými byli Anežka Nováková, rovněž z ateliéru Komiks a ilustrace pro děti, za své dílo Pasti, a Václav Šlajch, vedoucí ateliéru Mediální ilustrace, za práci Just Another Day in Cumbria.

V kategorii za nejlepší studentský komiks zvítězil Martin Schütz s dílem Trať, které bylo oceněno za nápaditou práci s dynamikou komiksové stránky a rytmizaci příběhu. Porota ve složení David Böhm (výtvarník), Markéta Hajská (komiksová scenáristka), Viktor Janiš (překladatel), Pavel Kořínek (komiksový historik a teoretik) a Tomáš Stejskal (filmový a komiksový kritik) ohodnotila bakalářskou práci Martina Schütze následovně: 
„Komiks zdánlivě líčí jen jednu cestu vlakem. Sevřené dílo však nápaditě pracuje s dynamikou komiksové stránky a s pravidelností drnčení pražců rytmizuje jízdu, v níž nejde ani tak o to dorazit do cíle, ale mnohem spíše je úvahou o čase, chaosu a řádu. A také o bolestivých ozvěnách minulosti.“

Nominovány byly i Anežka Nováková a Alina Pylaeva za svá díla Králičí delirium a Sny naoko. Vítězkou komiksových cen Muriel se stala absolventka Sutnarky Štěpánka Jislová. Za autobiografický komiksový román o rozchodu nazvaným Srdcovka si odnesla hned tři ceny, konkrétně za scénář, nejlepší knihu a získala i hlavní cenu České akademie komiksu.

Galerie


Kateřina Illnerová - Schovanec

Kateřina Illnerová - Schovanec

Anežka Nováková - Pasti

Václav Šlajch - Just Another Day in Cumbria

Martin Schütz - Trať

Martin Schütz - Trať

Martin Schütz - Trať

Anežka Nováková - Králičí delirium

Alina Pylaeva - Sny naoko

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

14. 03. 2024