Na Sutnarce vznikají knihy pro hospitalizované děti

Hosté Spolupráce Studující

Na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara vznikla ilustrovaná prostorová leporela s herními prvky pro hospitalizované děti. Zástupci Fakultní nemocnice Plzeň navštívili Sutnarku v únoru, následovat bude prezentace knih přímo dětským pacientům.

Ilustrovaná prostorová leporela s herními prvky vznikla jako klauzurní práce studentů a studentek ateliéru Kniha a tvarování papíru, a to pod vedením vedoucí ateliéru Petry Soukupové a asistentky ateliéru Komiks a ilustrace pro děti Evy Hudečkové. Práce jsou součástí projektu Pop-Up Hospital, jehož cílem je „propojit krásné s užitečným“ a přinést kvalitní knižní design na místa, kde může být povzbuzením, například na dětské kliniky.

Leporela si v únoru přišli na fakultu prohlédnout zástupci z Fakultní nemocnice Plzeň – herní specialistka Ludmila Romová, vrchní sestra Dětské kliniky Romana Sedláčková a přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Plzeň Jan Beneš. Knihy mají potenciál stát se cennou součástí léčebného procesu.

„Každou podporu našich pacientů vítáme. Projekt Pop-Up Hospital je velice zajímavý, přináší interaktivní, kreativně pojaté příběhy, pohádky, které pracují s emocemi, a to vše s cílem zaujmout dětské pacienty, aby v nemocnici přišli na jiné myšlenky. Jsem za tuto skvělou myšlenku moc rád a těším se, jak bude spolupráce pokračovat,“ říká ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Projekt Pop-Up Hospital je však teprve na začátku. V plánu jsou další prezentace těchto speciálně navržených knih, tentokrát přímo dětským pacientům na nemocničních lůžkách. Všichni, kdo se na projektu podílejí, doufají, že jejich práce pomůže zpříjemnit pobyt v nemocnici mnohým dětem a zároveň podpoří jejich zájem o čtení a učení se novým věcem i v náročných časech.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

27. 03. 2024