Umělá inteligence v tvůrčím procesu

20 Březen

20. března, 16:30

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Multilab (LS 122)

Přednáška Studující Zaměstnanci

Série přednášek na téma Umělá inteligence, které v průběhu letního semestru 2023/24 nahlížejí na tento fenomén z různých aspektů.

Vstup: volný
Určeno pro: studující, pedagogy, zaměstnance, širokou i odbornou veřejnost

Pozvání na druhou přednášku cyklu věnovaného umělé inteligenci přijaly umělkyně, designérka a doktorandka FAMU Lenka Hámošová a architektka, designérka a zakladatelka značky Braasi Eliška Slámová. Společně provedou pohledem na AI jako nástroj v procesu navrhování a způsob, jakým jej proměňuje. Nabídnou obecný vhled do možností i omezení vyplývajících z principů existujících generativních modelů umělé inteligence i konkrétní příklady objektů a kolekcí navržených s jejich využitím. Jaké dovednosti by si měli umělci a designéři osvojit, aby se AI stala jejich pomocníkem a nikoli nepřítelem? A je na místě přehodnotit náš postoj k autorství?

Eliška Slámová stojí za značkou městských batohů Braasi. Vystudovaná architektka z FUA Liberec a FA ČVUT Praha založila s partnerem při škole vlastní architektonické studio, kde vznikaly rodinné domy, administrativní budovy i první prototypy batohů a tašek na kolo. V roce 2013 vznikla značka Braasi, která spojuje design i samotnou výrobu pod jednou střechou v pražských Holešovicích. Oproti architektuře se projekt Braasi stal instantní radostí a z večerní záliby přerostl ve fungující podnik.

Lenka Hámošová je umělkyně, designérka a odbornice na kreativní využití umělé inteligence. V průběhu posledních šesti let se intenzivně zabývá výzkumem syntetických médií generovaných AI, který propojuje s aktivním sdílením svých poznatků prostřednictvím přednášek, edukačních workshopů a vývoje vzdělávacích materiálů. Její práce je zaměřena na podporu lidského kreativního přínosu v procesu spolupráce s umělou inteligencí a na rozvoj kritického myšlení vůči této technologii. V současné době si dokončuje doktorské studium na pražské FAMU a aktivně podporuje komunitu nadšenců pro AI prostřednictvím iniciativ, jako jsou první pražské Creative AI meet-upy a její kurátorské práce na festivalu Uroboros. Lenka vystudovala magisterský program designu na Sandberg Institute / Masters Rietveld Academie v Amsterdamu a vizuální komunikaci na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

20. 03. 2024, 16:30


15 Květen

Korandův sbor, Anglické nábřeží 13


Fakulta pedagogická

15. 05. 2024, 18:00

09 Duben

TechTower, Koterovská 2827/152, Plzeň


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

09. 04. 2024, 14:15

23  -  30 Duben

(A)VOID CAFÉ, Náplavka u Jiráskova mostu, Praha


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

23. 04. 2024