Léto, umění a zábava. To bude i letošní ArtCamp

Další vzdělávání International Veřejnost

Tři červencové týdny budou na Sutnarce opět patřit uměleckým kurzům. Letošní zájem předčil všechna očekávání a místa v kurzech rychle mizí, přesto je stále z čeho vybírat. V létě totiž proběhne více než čtyřicet kurzů. Zaměstnaní na ZČU mají slevu.

Design šperku a nábytku, fotografie i virtuální realita. Letní škola umění ArtCamp na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara přináší umění, vzdělání i zábavu v jednom praktickém balíčku.

„Letos slaví ArtCamp, stejně jako Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, 20 let od svého založení. Naše letní umělecká škola je v České republice unikátní jak rozsahem nabízeného počtu kurzů, tak širokým profilem,“ říká děkan fakulty Vojtěch Aubrecht a pokračuje: „Během tří týdnů se v naší škole setkávají desítky renomovaných tuzemských i zahraničních lektorů s pestrou skladbou kurzistů, kterým předávají své know-how a rozvíjejí jejich vlastní kreativní potenciál. ArtCamp je radost z tvorby, individuálního růstu i setkávání se se stimulujícím prostředím.“

Týdenní kurzy je možné kombinovat a sestavit si tak svůj letní program na míru. Vyberou si jak ti, pro které je umění koníčkem a zábavou, tak i ti, kteří se mu už věnují nebo chtějí věnovat více do hloubky. Jedinou podmínkou je věk nad 15 let.

Letos ArtCamp proběhne v termínu 8. – 26. července. Přihlášky letní škola přijímá do 31. května, ale protože se kapacity kurzů pro velký zájem rychle plní, doporučujeme dlouho neváhat. Pro zaměstnané na ZČU si Sutnarka připravila 10% slevu z kurzovného. Stačí do poznámky při registraci uvést heslo „ZČU“.

„Velký zájem o letní umělecké kurzy nás samozřejmě velmi těší. Je důkazem toho, že ArtCamp má své pevné místo v nabídce vzdělávacích a volnočasových aktivit v rámci univerzity i České republiky. Atraktivní je i pro zájemce ze zahraničí,“ říká provozní ředitelka letní školy Lenka Kodýtková. „Mezi letošní novinky patří kurzy kaligrafie, typografie, krajinomalby nebo kurz zaměřený na umělou inteligenci. Hostující umělci přijedou mimo jiné z Japonska, Belgie a Izraele,“ doplňuje.


Byť se řada kurzů zaplnila už krátce po spuštění registrací, stále zůstává mnoho zajímavých možností, jak strávit část léta v kreativním prostředí na Sutnarce. Ze široké nabídky vybíráme:

Fotografické kurzy

Pro velkou oblibu se vrací hned několik fotografických kurzů. Vedle klasické černobílé analogové fotografie se lze seznámit s kyanotypií, která propojuje tradiční a moderní přístupy. Další fotokurz umožní nahlédnout pod povrch současné fotografie a prozkoumat její algoritmickou povahu.

Japonské umění i cesta sebepoznání

Doslova transformačním zážitkem bude kurz zaměřený na umění, rituál a sebepoznání, kterým zapsané už podruhé provede belgický hostující umělec Bart Van Dijck. Soustředění, ovládnutí vnitřní energie a otevřenou mysl bude vyžadovat i kurz japonské kaligrafie Shodo s lektorkou Mari Kučera. Nagisa Yagi z Joshibi University of Art and Design představí v Japonsku aktuálně populární alternativní techniku tisku. Izraelská umělkyně Avigail Reiner z Holon Institute of Technology nabídne zajímavý pohled na typografii ovlivněnou kulturní identitou. 

Nábytek, sochařský portrét a šperk

Nechybí ani kurzy zaměřené na architekturu, design interiéru či praktický kurz navrhování nábytku, kde účastníci a účastnice dotáhnou svůj návrh až do podoby prototypu. V kurzu zaměřeném na sochařský portrét si procvičí principy práce se sochařskou hlínou při tvorbě portrétu v životní velikosti. A pokročilí šperkaři se svým autorským šperkem vyjádří k tak komplexnímu tématu, jakým je identita.

Umělá inteligence a design

ArtCamp se zaměřuje i na aktuální témata, včetně umělé inteligence. Kurz AI v kreativním designu účastníky zavede na křižovatku umění a technologie. Virtuální realita nabídne možnost prozkoumat a tvořit meta světy či virtuální portfolia. A Design for Future zase zájemce seznámí s postupy a metodami designérské práce a umožní jim projít všemi fázemi navrhování inovativních produktů.


Vybrali jste si? Kompletní nabídku najdete stejně jako podrobné informace k letní škole a přihlášku na www.fdu.zcu.cz/artcamp. Aktuální informace, fotografie a videa sledujte i na instagramu.

Těšíme se na společné léto na Sutnarce!

Video


Galerie


Virtuální realita i umělá inteligence na ArtCampu

Figurální kresba patří k nejvyhledávanějším kurzům

Studovat můžete design interiéru i design nábytku

Zážitkový kurz spojuje umění a rituály

Volná místa jsou ještě v kurzu zaměřeném na storyboard

Věnovat se můžete i černobílé analogové fotografii

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

22. 03. 2024