Začíná festival Jeden svět, do programu se zapojí i ZČU

Etika Univerzita Veřejnost

Tradiční přehhlídka zve na dokumentární i hrané snímky, debaty i doprovodný program.

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět se kromě dalších 47 měst už tradičně koná také v Plzni. V západočeské metropoli letos od 22. do 28. března nabídne 25 dokumentů, šest snímků ve virtuální realitě, debatní program se zajímavými hosty a hostkami nebo krátké filmy pro děti. Kromě dokumentů jsou nově součástí programu také čtyři hrané filmy o lidských právech.

Na programu se podílí také Západočeská univerzita v Plzni. Jak?

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara se ve čtvrtek 28. března stane jedním z promítacích míst a pozve na snímky Poznámky z Eremocénu a Queendom.
Děkan Fakulty filozofické David Šanc bude o den dříve, ve středu 27. března, hostem debaty, jež doprovodí projekci snímku Základna Hollywoodgate v Moving Station.
Afrikanistka a archeoložka se specializací na historickou archeologii a Afriku z téže fakulty Monika Baumanová bude v Moving Station debatovat v pondělí 25. března po snímku Mezi dešti.
A ombudsman ZČU Petr Šimon bude 25. března hostem debaty po snímku Nežádoucí v Polanově síni Knihovny města Plzně.

Doprovodným programem festivalu je také výstava Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Řada studentek a studentů ZČU se na festivalu podílí už dlouhodobě, a to na různých pozicích. Jsou moderátory, členy realizačního týmu i tolik potřebnými dobrovolníky.

Kompletní program festivalu je dostupný na webu jedensvet.cz/plzen.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

22. 03. 2024