Měsíční vytrvalec letos podpoří Lilly se syndromem Dravetové

Soutěž Sport Univerzita

Do charitativní sportovní akce se může v dubnu opět zapojit kdokoliv ze Západočeské univerzity.

Studenti, studentky, zaměstnankyně i zaměstnanci Západočeské univerzity v Plzni se mohou i letos zapojit do tradiční sportovní výzvy a pohybem pomoci dobré věci. Akce Měsíční vytrvalec odstartuje 1. dubna a potrvá čtyři týdny. Po tu dobu budou moci přihlášení chůzí, během nebo třeba jízdou na kole, koloběžce či bruslích zdolávat kilometry, jež se na konci výzvy opět promění v peníze.

Tentokrát se organizátoři z katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní rozhodli podpořit holčičku Lilly, která trpí syndromem Dravetové, což je těžká forma epilepsie provázená lehkou až středně těžkou mentální retardací. „Máme tedy koho podporovat, ale minimálně stejnou váhu má naše obecná výzva směrem ke studentům a zaměstnancům ZČU: Pojďte se hýbat!“ říká vedoucí pořádající katedry Pavel Červenka.

Kdo se do výzvy přihlásí, bude své výkony zaznamenávat pomocí libovolné mobilní aplikace a po registraci je zadávat na webu Měsíční vytrvalce. „Tam je také můžete průběžně sledovat a reagovat na výkony ‚soupeřů‘,“ dodává Pavel Červenka. Pořadatelé budou akci vyhodnocovat po týdnech, na závěr pak zveřejní, kolik kilometrů urazili nejen všichni, kdo se zapojili, ale také jednotlivé týmy fakult a dalších součástí ZČU.

Vloni se ve prospěch malého Nikolase podařilo nachodit, naběhat a najezdit celkem 28 104 km a částka ve stejné výši pak putovala na transparentní účet jeho rodiny. Nejvíce přispěl tým FZS se vzdáleností 7109,22 kilometru.

Výzva Měsíční vytrvalec vznikla během zimního semestru v roce 2020. Katedra tělesné výchovy ji zorganizovala s úmyslem rozhýbat ZČU během distanční výuky, která probíhala během koronavirové pandemie.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

01. 04. 2024