Prodejní automat studentů Fakulty ekonomické umí zdravě zahnat hlad a žízeň

Spolupráce Studující Univerzita

Nápad, který student podnikové ekonomiky a managementu dostal už na střední škole, se na Západočeské univerzitě v Plzni podařilo dotáhnout díky spolupráci se spolužáky i díky vítězství v soutěži podnikatelských záměrů Invest Day.

Zdravé, bezlepkové, bezlaktózové, bio nebo vegan. Ve vestibulu budovy, v níž sídlí Fakulta strojní, Fakulta ekonomická nebo Ústav jazykové přípravy ZČU, slouží už dva měsíce prodejní automat, který je v lecčems jiný. Kromě sortimentu potravin i v tom, že za ním stojí tým studentů Fakulty ekonomické.

Podnikatelský nápad, jímž už vloni zaujali porotu soutěže Invest Day, se jim podařilo dotáhnout do konce. Automat slouží studujícím, zaměstnankyním i zaměstnancům, a studenty inspiroval k dalším plánům.

Jakub Koutník, student druhého ročníku katedry podnikové ekonomiky a managementu, si nápad na ZČU přinesl ze střední školy. „Měl jsem jich spoustu, ale až při příchodu na vejšku jsem dostal odhodlání něco zrealizovat. Svěřil jsem se kamarádům Lukášovi Markovi, Adamovi Menčíkovi a Matyášovi Koppovi, a těm se nápad na společné podnikání líbil,“ říká Jakub Koutník.

Práce mohla začít. „Prodiskutovali jsme všechny možné výhody a nevýhody a vyplynulo, že Matyáš má alergii na lepek i laktózu, ale na univerzitě nemá moc na výběr. Nám všem došlo, že je to problém, s kterým se nepotýká pouze on, ale téměř 10 % populace, a měli jsme jasno. Uděláme automat, kde budou bezlepkové a bezlaktózové věci,“ pokračuje student.

Původně si studenti chtěli automat pronajmout, dospěli však k tomu, že výhodnější bude koupit repasovaný. Potom přišla soutěž studentských podnikatelských záměrů Invest Day, kterou pořádá Jihočeská univerzita spolu se ZČU. Studenti zvítězili, finanční odměna je ještě více namotivovala, pořídili automat a vyjednali pro něj nájem místa. „Nakonec se nám ho povedlo na univerzitu dostat necelý týden před začátkem letního semestru,“ dodává Jakub Koutník.

Seznam produktů, které v automatu chtěli, studenti sice měli, ovšem narazili na prozaický problém. Velká část se do přístroje zkrátka nevešla. „Museli jsme škrtat a mnohahodinová práce byla téměř zbytečná. Trochu jsme ale změnili koncept a rozhodli se, že automat nebude jen pro bezlepkové a bezlaktózové, ale i pro zdravé nebo alespoň zdravější produkty, než jaké nabízejí ostatní. Během posledního zkouškového týdne jsme experimentovali a měnili sortiment podle zpětné vazby studentů tak, aby na začátku semestru byl co možná nejlepší,“ dodává Jakub Koutník.

V automatu tak aktuálně jsou například oříšky, sušené ovoce, ovocné pochutiny, proteinové i müsli tyčinky, rýžové chlebíčky a další produkty z rýže, ovocné i mléčné kapsičky, voda, neslazené ledové čaje, případně minerální vody s přidaným vitamínem. Specialitou je drink Mana, komplexní a vyvážené tekuté jídlo.

Kdokoliv si v automatu nakoupí, podpoří snahu studentů, kteří se o jeho doplňování starají sami a rádi by v budoucnu umístili další i na jiné fakulty. „Ačkoliv je hlavní podstatou automatu zisk, snažíme se, aby měl i určitý přesah, který ostatní automaty nenabízí. I proto se snažíme držet ceny co možná nejníže, ačkoliv narážíme na problém, že zdravé věci jsou obecně dražší,“ dodává Jakub Koutník.


A co na automat říkají představitelé Fakulty ekonomické?

„Těší mě, že na fakultě máme studenty, kteří se nebojí realizovat a rozvíjet své podnikatelské nápady a využijí všech možností, které naše fakulta mimo běžnou výuku v oblasti podpory podnikání nabízí, a to prostřednictvím svého Centra podnikání a udržitelnosti. Je vidět, že 1. místo v soutěži podnikatelských nápadů Invest Day bylo oprávněné. Kluci již nyní přemýšlejí, jak svoje podnikatelské aktivity rozšířit, a my se můžeme těšit na zdravé produkty.“
Michaela Krechovská, děkanka

"Jsem moc ráda, že máme na škole takové studenty, kteří se nebojí a vrhají se do vod podnikání a my můžeme být u toho."
Petra Taušl Procházková, vedoucí katedry podnikové ekonomiky a managementu, vedoucí Centra podnikání a udržitelnosti, které spolupořádá soutěž Invest Day

„Když jsem se s týmem poprvé setkal v rámci soutěže Invest Day v březnu 2023, ani mě nenapadlo, že studenti (v té době navíc v prvním ročníku) svůj nápad dotáhnou během jednoho roku do úplného konce a všichni si tak budou moci z jejich automatu zakoupit něco na chuť. Neuvěřitelné odhodlání a ctižádost!“
Jiří Kutlák, katedra podnikové ekonomiky a managementu, mentor týmu v soutěži Invest Day

Galerie


Studentský tým (L. Marek, M. Kopp, J. Koutník a A. Menčík) po vítězství v soutěži Invest Day

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

23. 04. 2024