Petr Kavalíř zastupoval Česko na setkání světových špiček kvantového výzkumu

International Konference Věda

Klíčové světové osobnosti kvantového výzkumu, průmyslu a politiky se od 9. do 11. září sešly na Quantum World Congress 2024 ve Washingtonu. Vystoupení Petra Kavalíře (NTC) v pozici zvláštního zmocněnce pro kvantové technologie potvrdilo zapojení ČR do globální kvantové komunity.

Quantum World Congress je jednou z největších akcí svého druhu. Zaměřuje se na rozvoj kvantových technologií, jejich integraci do reálného světa a možnosti spolupráce mezi různými národy a sektory. Program zahrnoval přednášky, panelové diskuse a workshopy, které pokrývaly témata od kvantových počítačů až po kvantové sítě, kvantové senzory a bezpečnost. Petr Kavalíř vystoupil na panelové diskusi společně s kolegy z USA, Chile, Brazílie a Finska, kde se věnovali otázkám mezinárodní spolupráce v oblasti kvantových technologií. 

„Pokroky, které byly na kongresu představeny, jsou důkazem, že kvantové technologie se postupně stávají realitou a začínají již nyní výrazně ovlivňovat celé spektrum odvětví, od zdravotnictví až po průmysl,“ řekl ředitel výzkumného centra NTC Petr Kavalíř.

Mezi nejzajímavější momenty kongresu patřila vystoupení společností IBM, Microsoft, IONCQ, Google, AWS, PsiQuantum či agentur NASA, NSF či NIST. Například IBM představila nový systém IBM Quantum Heron, který přináší výrazné zlepšení ve výkonu a přesnosti kvantových výpočtů. Vylepšení softwarového balíčku Qiskit dále umožňuje vědcům a vývojářům snadněji vytvářet algoritmy a kvantové aplikace.

Zároveň bylo na kongresu oceněno několik významných osobností za jejich přínosy v kvantové vědě. Mezi oceněnými byl například Jay Gambetta z IBM, který získal titul 2024 Industry Pioneer in Quantum za vedení týmu, který vybudoval největší flotilu kvantových počítačů na světě. S Jay Gambettou Petr Kavalíř diskutoval o budoucích trendech v této oblasti a o možnosti rozvoje další spolupráce. 

Petr Kavalíř rovněž vystoupil na další prestižní akci Global Quantum Strategies Overview 2024 na Johns Hopkins University Bloomberg Center. „Bylo mi ctí reprezentovat český kvantový ekosystém na tomto prestižním fóru. Diskuse se dotkla témat, jako jsou národní strategie v oblasti kvantových technologií, formování mezinárodních partnerství a úloha soukromého sektoru. Je to neuvěřitelně dynamické pole, které se velmi rychle posouvá kupředu,“ uvedl Petr Kavalíř. 

 „Jsem rád, že na ZČU se těmto pokročilým technologiím také věnujeme. Kromě špičkového výzkumu kvantových materiálů pro udržitelné technologie, který probíhá na NTC a FAV, chystá FAV přípravu studijního programu pro kvantové výpočty a ve spolupráci s NTC také doktorský program pro studium kvantových materiálů,“ dodává.  

Účast České republiky na Quantum World Congress 2024 a Global Quantum Strategies Overview 2024 podtrhuje, jak důležité je pro naši zemi zapojení se do rozvoje kvantových technologií. Petr Kavalíř, jako zmocněnec pro kvantové technologie vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro výzkum a vývoj, má za úkol nejen reprezentovat Českou republiku na mezinárodních fórech, ale také podporovat český kvantový ekosystém a usilovat o to, aby Česko využilo svého potenciálu a zařadilo se mezi významné hráče na poli kvantových technologií. 


Galerie


Jay Gambetta - viceprezident IBM odpovědný za celkovou kvantovou iniciativu s ředitelem NTC Petrem Kavalířem

Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

13. 09. 2024