Výstava odhalí, kde se lidé cítí doma

Mladí Češi a Němci společně zjišťovali, jak se může lišit vnímání domova. Zajímavá výstava, která představí dvacet lidí nejrůznějších národností s velmi odlišnými životními osudy se otevírá dnes, 13. února od 16 hodin, v Univerzitní knihovně ZČU.

Jak charakterizuje svůj domov politický aktivista Jan Vrobel? Kde je doma architekt Osamu Okamura? Kde se cítí doma bezdomovec Jiří Valčík a kde odborník na migraci Ondřej Klípa? Na tyto otázky hledala odpověď skupina Čechů a Němců. Společně vyzpovídala kolem dvaceti lidí nejrůznějších národností s velmi odlišnými životními osudy. Z výběru nejlepších odpovědí skupina vytvořila výstavu, kterou lze nyní zhlédnout v Plzni. V březnu pak výstava poputuje do bavorského Regensburgu. Skupina výstavu vytvořila v rámci devátého funkčního období Česko-německého fóra mládeže.

Česko-německé fórum mládeže vzniklo v roce 2001, jedno funkční období trvá vždy dva roky. Tvoří ho 30 dobrovolníků z Česka a Německa ve věku 16-26 let, kteří svou činností zlepšují a prohlubují česko‑německou spolupráci. Členové pracují v pěti pracovních skupinách a vytvářejí vlastní projekty přesahující rámec česko-německých vztahů. Zastřešujícím tématem devátého funkčního období 2015/2017 je motto „Kde jsem doma?“.

Činnost a projekty Česko-německého fóra mládeže podporuje Česko-německý fond budoucnosti, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Tandem – Koordinační centrum česko‑německých výměn mládeže.





Univerzitní knihovna

Kateřina MODRÁ

13. 02. 2017