Středoškoláci se utkali v desátém ročníku programátorské soutěže

V sobotu 1. dubna proběhlo na katedře informatiky a výpočetní techniky fakulty aplikovaných věd finále jubilejního 10. ročníku programovací soutěže pro středoškoláky PilsProg.
Soutěž proběhla v budově FAV a zúčastnilo se jí 14 nejlepších řešitelů kvalifikačního kola, do které se zájemci registrovali již od 20. ledna. Soutěž pak byla oficiálně zahájena v rámci Dne otevřených dveří FAV.
V letošním roce se do soutěže zaregistrovalo 70 studentů z 21 různých středních škol z celé České republiky. V kvalifikačním kole bylo úkolem soutěžících vyřešit co nejvíce ze šesti programovacích příkladů. Nejoblíbenějším příkladem se stal úkol s názvem Hlasování, který vyřešilo 33 účastníků. Nejtěžší úlohu s názvem Vzpoura strojů pak vyřešilo deset středoškoláků. Jak taková úloha vypadala? Zde je její zadání:

Výzkumným pracovníkům z centra NTIS se vymkl z ruky jeden z experimentů. Důsledkem toho se pod univerzitním kampusem pohybuje uprchlý inteligentní mechanický krtek, který vytváří válcovité podzemní pasti. Výzkumníkům se však povedlo stanovit pozice a průměry těchto pastí. Pomozte jim určit, kolika krtkovými pastmi jsou ohroženi, pokud se budou pohybovat po přímé cestě z místa A do místa B.

Splnit všech šest úloh se nakonec podařilo osmi soutěžícím, nejrychlejšímu z nich to trvalo pouhé 2 hodiny, 1 minutu a 34 sekund. Další šestice soutěžících pak vyřešila jen o jeden příklad méně. Všichni tito úspěšní řešitelé kvalifikačního kola se probojovali do sobotního finále, ve kterém se utkali o hodnotné ceny.

Na finalisty čekalo v sobotu pět finálových úloh. Tři nejúspěšnější pak zvládli vyřešit všechny zadané úlohy, takže o jejich výsledném pořadí rozhodovala rychlost řešení. A zde jsou jména výherců:

  1. Filip Bialas (Gymnázium Opatov, Praha)

  2. Václav Volhejn (Gymnázium Jana Keplera, Praha)

  3. Richard Hladík (Gymnázium a obchodní akademie, Mariánské Lázně)

Děkujeme našim partnerům, gratulujeme výhercům, všem finalistům děkujeme za skvělé výkony a již nyní se těšíme na příští ročník programovací soutěže pro středoškoláky.



Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

04. 04. 2017