Galerie Ladislava Sutnara zve na Cesty Vojtěcha Aubrechta

Fotograf a pedagog z fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Vojtěch Aubrecht vystavuje průřez tvorbou posledních let.

"Cesta dává krajině prostor, směr i cíl. Cesta dominuje náš život, ovlivňuje naši trajektorii. Jen málokdy opouštíme jinými vyšlapaný koridor. Výstava, ačkoliv monotematická, nazírá z různých perspektiv motiv cesty a věcí s ní spjatými. Pohrává si s divákovým vnímáním a simuluje podmínky pohybu v přirozeném prostředí. Návštěvník je nucen vstoupit do obrazu a volit směr svých kroků. Cesta diváka vede, jindy mu v pohybu zabraňuje překážka. Netradiční instalace je hravá, ale není hrou. Je exkurzem do surreálného světa, kde náš pohyb v čase a prostoru nepodléhá jasné definici. Přitom však má své důsledky. Otázka životnosti, dočasnosti, či neohraničené platnosti jak fotografovaného, tak samotných artefaktů, je nastolena především v instalacích, které nutně podléhají destrukci již v průběhu výstavy. Autor představuje průřez svojí tvorbou z uplynulých let. Příznačný je nenucený experiment, který zahrnuje různé fotografické postupy. Digitální fotografie se prolíná s analogovým velkoformátovými záznamem. Robustní digitální tisky střídají ručně kolorovaná díla," říká k výstavě její autor.
Papír, plátno a štěrk se staly nosiči obrazů, které si můžete projít v Galerii Ladislava Sutnara v Plzni, od 6. dubna do 6. května.


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

06. 04. 2017