Fakulta strojní bude vyvíjet inovativní nástroje pro evropský i světový trh

International Úspěchy Věda

Nová technologie umožní zlepšit přesnost a efektivitu obrábění, což povede ke zvýšení produktivity a kvality výrobků.

Velký úspěch zaznamenaly Fakulta strojní a společnost FINAL Tools, a. s. při získání finanční podpory z mezinárodního programu INTER-EXCELLENCE II, podprogramu INTER-EUREKA zaměřeného na výzkum, vývoj, inovace a posílení mezinárodní spolupráce. V příštích třech letech budou společně s německou firmou MAPAL Fabrik für Präzisionswerkzeuge Dr. Kress KG, která patří k největším světovým lídrům ve vývoji, výrobě a distribuci velmi přesných nástrojů s působností ve 25 zemích světa, vyvíjet inovativní obráběcí nástroje nové generace. Z uvedeného programu na to získaly 12 milionů korun, z toho tři miliony jsou určeny pro Regionální technologický institut (RTI), výzkumné centrum Fakulty strojní, a devět milionů pro společnost FINAL Tools.

Cílem projektu je vyvinout inovativní řezné nástroje pro vystružování velmi přesných děr v litinových komponentech. Nová technologie umožní zlepšit přesnost a efektivitu obrábění, což povede ke zvýšení produktivity a kvality výrobků. Projekt se zaměřuje na vývoj nástrojů, které budou schopny pracovat na plně automatizovaných bezobslužných strojích. To je klíčový krok k modernizaci výrobních procesů.

„Naše spolupráce s FINAL Tools nám umožní pokračovat ve vývoji špičkových technologií, které posunou průmysl směrem k vyšší automatizaci a efektivitě. Dostali jsme skvělou příležitost ukázat schopnosti českého inženýrství a navázat tak na tradici jemného a přesného strojírenství, kterým byla naše země vždy proslulá,“ uvedl ředitel výzkumného centra RTI Jan Řehoř. „V centru RTI budeme spolupracovat na vývoji a testování nových nástrojů. Díky špičkovému vybavení jsme schopni zajistit velmi přesné měření vystružených děr,“ dodal.

Společnost FINAL Tools, s níž Fakulta strojní spolupracuje od roku 2011, má dlouholeté zkušenosti v oblasti obráběcích nástrojů. „Naše partnerství s Fakultou strojní je založeno na společné vizi inovace a excelence. Projekt nám nejen umožní vyvíjet nástroje, které významně zvýší přesnost a efektivitu výroby u našich dlouhodobě zavedených zákazníků, ale spolupráce s firmou MAPAL navíc umožní tyto nástroje společně vyrábět a zavádět na celosvětový trh. V naší firmě tak vzniknou další pracovní místa pro schopné a ambiciózní  studenty vysokých a odborných škol,“ dodává Stanislav Fiala, autor nových technických řešení nástrojů FINAL.   

Projekt LUE232013 „Výzkum a vývoj inovativních nástrojů nové generace pro vystružování velmi přesných děr v litinových komponentech na plně automatizovaných strojích, převážně nahrazující technologii honování“ poběží na Fakultě strojní od letošního července až do poloviny roku 2027. 

Fakulta strojní

Kamila Kolářová

27. 06. 2024