Na vědecké PechaKucha Night zazářili i výzkumnice a výzkumníci ze ZČU

Univerzita Věda Veřejnost

Pohádka o Honzovi a princezně na nanohrášku, strojaři jako ohrožený druh, aplikace na předvídání dopravních situací ve městech nebo inovativní řešení žárových nástřiků. Neotřelou formou představilo 11. října v plzeňské Techmanii svůj výzkum i pět osobností z technických součástí ZČU.

PechaKucha [pečakuča] Night je inspirativní večer ve znamení 20x20: 20 slidů prezentace, kdy na každý z nich má řečník 20 vteřin. A že lze takto udělat rychlý a srozumitelný úvod do světa kvantových technologií, stejně tak jako do specifických zákoutí strojírenství a dalších oborů, se přesvědčili návštěvníci v pořadí už 47. večera uspořádaného v tomto formátu a zasvěceného vědě. Ke slovu se několikrát dostala i Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

O zkušenosti z vědeckého manželství, v němž oba manželé společně směřují své úsilí k získávání patentů i nových nadšených studentů, se podělili Ivana a Miroslav Zetkovi z Fakulty strojní. V oblasti strojírenství zůstala i Šárka Houdková, specialistka na žárové nástřiky, která kromě pozice vědecké ředitelky Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň působí i na ZČU, a to hned ve dvou součástech: na Fakultě strojní a ve výzkumném centru NTC. To reprezentoval i Miroslav Holeček, emeritní rektor ZČU, který přiblížil posluchačům záhadný svět kvantových technologií. A geomatik Karel Jedlička z Fakulty aplikovaných věd připomněl, jak díky univerzitnímu výzkumu může město Plzeň predikovat dopravní situace, například v případě uzavírek. Kromě nich se v Techmanii představilo dalších šest osobností z plzeňského regionu.

"Strojírenství se od dob jeho začátků výrazně proměnilo. Nyní nastupují na scénu generace Z a Alfa a naším posláním je ukázat jim strojírenství tak, aby bylo přitažlivé i pro ně. Seznamujeme je s novými možnostmi a technologiemi, které přispívají k udržitelné budoucnosti a bez kterých se dnes neobejde například ani vesmírná stanice," vysvětlil Miroslav Zetek.

Miroslav Holeček z NTC ke svému vystoupení uvedl: "Kvantové technologie mohou znamenat naprosto zásadní převrat ve společnosti. Některé vlastnosti kvantového chování připomínají až magická kouzla. Napadlo mě proto, že bych jejich základní rysy mohl představit  formou pohádky, aby byly pro publikum co nejvíc srozumitelné," shrnul.

Na organizaci PechaKucha Night v Techmania Science Center se kromě tradičního týmu ze spolku k světu. podílel také Plzeňský kraj s projektem Get Smart. Spolek k světu. tím zároveň završil svou poslední "Peču" a předal žezlo novému organizačnímu týmu.

Foto: Techmania Science Center

Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

17. 10. 2024