Stovky žáků a žákyň základních a středních škol z Tachova a okolí bavil Den vědy a techniky ZČU

Univerzita Věda Veřejnost

Věda nejsou jen stohy papírů, ale mnohdy také velká zábava a pořádný adrenalin. Nejen to chtěla Západočeská univerzita v Plzni předat dětem a jejich učitelům a rodičům Dnem vědy a techniky, se kterým za nimi přijela do Tachova.

ZČU vyrazila 12. září s Dnem vědy a techniky do Tachova vůbec poprvé a výběr města nebyl náhodný. „Je potřeba, abychom se zaměřili na ty regiony v Plzeňském kraji, odkud se k nám uchazeči zatím příliš nehlásí, a přivezli univerzitu za nimi,“ řekl před akcí prorektor pro vnější vztahy Jan Váně. Cílem tak bylo ukázat dětem jedny z cest, které si mohou vybrat pro svoje budoucí vzdělávání i povolání.

Třicítka expozic se věnovala technice, ekonomii, pedagogice, právu nebo historii a filozofii. Školy strávily procházením jednotlivých stánků i několik hodin, neodradilo je ani ryze podzimní počasí. „Věřím, že taková zkušenost může v mnohých studentech vzbudit chuť objevovat či vynalézat. A právě nadšené studenty, kteří budou chtít své okolí měnit k lepšímu, Tachovsko potřebuje,“ zmínil starosta Tachova Petr Vrána.

Jak to v Tachově vypadalo? Podívejte se ve fotogalerii níže.

Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

13. 09. 2024