Právníci z FPR letos poprvé na Dnech vědy a techniky. Lidem vysvětlili i právní aspekty kyberšikany

Věda Veřejnost

Na červnovém Dni vědy a techniky ZČU v Klatovech představili zástupci Fakulty právnické (FPR) vůbec poprvé svoji expozici s názvem Právní povědomí jako sociální dovednost občanů – a s tématy, které se týkaly široké veřejnosti, sklízeli úspěchy. Navázali na ně i na stejné akci v Tachově.

Fotografie na sociálních sítích, autorská práva, bezpečnost na internetu, kyberšikana, ale také dluhy nebo rozvody – stejně jako v Klatovech, tak i v Tachově zástupci Fakulty právnické připravili řadu aktuálních témat pro všechny věkové skupiny.

Zájemci měli také možnost seznámit se s jednotlivými právnickými profesemi a jejich činností. Nové znalosti si návštěvníci osvojili mimo jiné při vyplňování právní křížovky, která měla velký úspěch zejména mezi žáky základních a středních škol. Zájem vzbudila také hra, ve které bylo třeba spojovat pojmy s jejich definicemi, nebo interaktivní výklad od našich zástupců.

Pro dospělé publikum byla připravena prezentace s tématy, které se týkaly například problémů exekucí, insolvencí a rozvodů, a která sloužila jako stručný průvodce těmito řízeními. Návštěvníci měli také prostor pro doplňující dotazy, na které zástupci vždy ochotně a erudovaně odpovídali.

Velký úspěch napříč generacemi měly i ilustrované komiksy, které především nejmenším návštěvníkům srozumitelně vysvětlovaly základní právní pojmy a každodenní situace, v nichž se lze s právem setkat. Hravá forma výuky umožňuje právníkům z FPR vysvětlit složitá témata jednodušeji – zejména žákům základních a středních škol, kterých se ve velké míře týkají a pro které často bývají obtížně pochopitelná.

S expozicí Fakulty právnické ZČU se můžete setkat i na nadcházející akci, kterou je Noc vědců 2024. Ta se bude konat 27. září v Plzni od 17 do 22 hodin v kampusu ZČU na Borech.

Galerie


Fakulta právnická

Antonín Knittich, Vendulka Valentová

17. 09. 2024