Výstava Franz Kafka: Člověk své i naší doby

01  -  31 Srpen

1. srpna, 14:00 - 31. srpna, 18:00

Mariánské náměstí v Praze + Zámecký pivovar Frýdlant v Čechách

Spolupráce Veřejnost Výstava

Kafka vnímal složitosti moderního světa své doby. Promlouvá i ke světu, v němž žijeme dnes my? Je skutečně Franz Kafka člověk své i naší doby? Takový název nese výstava Renáty Fučíkové, vedoucí ateliéru Didaktická ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Vstup: volný
Více informací na https://kafkafrydlant.cz/porad/sobota-10-8-13-hod/

V červnu letošního roku uplynulo sto let od úmrtí jednoho ze zakladatelů moderní literatury, pražského rodáka, spisovatele Franze Kafky. Jeho odkaz si připomíná celý kulturní svět. Česká centra připravila pro svou zahraniční síť ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí výstavu v koncepci spisovatele a překladatele Radka Malého s ilustracemi Renáty Fučíkové, která bude při různých příležitostech uvedena v řadě zemí a to v několika jazykových verzích.

Kafka proslul svou svérázností a neochotou podřídit se nárokům své doby i svým komplikovaným vztahem k Praze, ve které vyrostl a reflektoval ji ve své tvorbě. Ilustrované výjevy z Kafkova života doplňují známá i méně známá fakta o spisovateli a jeho blízkém okolí. Představa Franze Kafky jako zasmušilého podivína, který se vedle neoblíbené́ práce v úřadě věnuje výhradně psaní, stvořila mnoho rozšířených mýtů. Tvůrci výstavy dokazují, že ve skutečnosti byl Franz společensky založeným mužem mnoha zájmů, který pravidelně cvičil a byl vegetarián. Celý příběh zachycený na výstavních panelech zdůrazňuje nadčasové prvky Kafkova díla a nabízí zasvěcené úvahy o Kafkově vlivu na literaturu a společnost. Naznačuje, proč jsou jeho knihy u čtenářů po celém světě dodnes tak populární.

Výstava bude k vidění před budovou Magistrátu hl. m. Prahy na Mariánském náměstí, kde bude slavnostně otevřena 1. srpna od 14 hodin a také v Zámeckém pivovaru Frýdlant. Zde si ji můžete prohlédnout každý den až do 31. srpna 2024 a bude slavnostně otevřena 10. srpna ve 13 hodin

Česká centra se zapojila do projektu Kafka2024, propojujícího aktéry, kteří se budou ve svém programu Kafkovu výročí věnovat, a to především v Česku, Německu a Rakousku. Tato platforma současně poskytuje přehled i o událostech konaných v souvislosti s výročím v dalších zemích. Záštitu nad projektem převzali ministr kultury České republiky Martin Baxa a zmocněnkyně spolkové vlády pro kulturu a média Claudia Roth.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

01. 08. 2024, 14:00


27 Září

kampus Západočeské univerzity v Plzni


Celouniverzitní

27. 09. 2024

18 Září

nádvoří Plzeňského Prazdroje


Celouniverzitní

18. 09. 2024, 16:00

28 Leden

fakulty a ústavy ZČU, v kampusu i centru Plzně


Celouniverzitní

28. 01. 2025, 08:00