Univerzitní knihovna natočila další díl z cyklu rozhovorů Jeden o druhém

Beseda Univerzita Veřejnost

V novém díle se představili regionální autoři ze západu Čech Jan Sojka a David Brabec. Ke spolupráci na novém dílu tohoto cyklu byla knihovna oslovena regionální organizací Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR Plzeňského regionu.

Poutavý rozhovor dvou básníků vznikl v prostorách haly Knihovny Bory v univerzitním kampusu. Přehrát si ho můžete na Youtube kanále Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR Plzeňského regionu.

Autoři navzájem představili svou knižní tvorbu, a díky jejich dlouholetému přátelství rozhovor oplýval nadhledem, humorem a poutavostí. Na závěr věnovali oba autoři knihovně několik svých knih, které budou dostupné v září v nově zrekonstruované Pedagogické knihovně na Klatovské.

Jan Sojka je absolventem Katedry českého jazyka a literatury Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Vystudoval oborovou kombinaci bohemistika – historie. Působí jako středoškolský pedagog na Střední průmyslové školy stavební v Plzni. Je autorem divadelních her, poezie a prózy.  Z poezie lze zmínit například jeho knihy Sesuv noci (2019) a Přemalovat pot (2023). Z prózy jistě za zmínku stojí publikace Rok bez února (2007), Povídky o lovcích a venuších (2014) nebo Rodina a jiné regály (2020). Je dvojnásobným držitel Ceny Bohumila Polana za literaturu za rok 2007 (za sbírku Směr spánku) a rok 2020 (sbírka Sesuv noci).

David Brabec je básník, autor písňových textů, člen Antidivadla a publicista. Od listopadu 2023 působí jako člen Rady České televize. Je autorem básnických sbírek Mince zpod jazyka (2014) a Rozložené akordy (2019).

Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

17. 06. 2024