Už máte své místo na ArtCampu?

Další vzdělávání Veřejnost Zaměstnanci

Poslední dny zbývají do uzavření přihlášek do uměleckých kurzů mezinárodní letní školy ArtCamp. Ta letos na Sutnarce proběhne 8. – 26. července a právě teď je nejvyšší čas ulovit poslední volná místa.

Léto, umění, zábava. Přesně to čeká účastníky čtyřicítky kurzů, které už tradičně proběhnou ve třech červencových týdnech na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Objevit, podpořit i rozvinout svůj talent přijedou stovky laických i zkušených umělců, které spojuje chuť tvořit, učit se od odborníků i od sebe navzájem a strávit čas ve společnosti stejně naladěných lidí. Budete mezi nimi? Přihlášku lze poslat do 31. května.

Z kurzů s volnými místy vybíráme:

Kurz Typografie pod vedením izraelské umělkyně Avigail Reiner vás postaví před výzvu navrhnout zcela novou sadu znaků inspirovanou písmem z odlišných zemí a kultur, jejich tvary, společnými znaky i odlišnostmi.

Zážitkovým kurzem Umění a rituál vás provede belgický umělec Bart Van Dijck. Vydáte se cestou sebepoznání a uvědomění, poznáte sílu symbolů a rituálů, uvědomíte si své silné stránky a oprostíte se od svých obav a strachů. Bude to začátek nové etapy vašeho života.

Fascinující fotografie v odstínech modré barvy vytvoříte pomocí staré techniky zvané kyanotypie. Pod vedením Martina Dokoupila se naučíte připravit digitální negativ, budete experimentovat s různými technikami přípravy fotogramu a pak už jen sledovat, jak pomocí čisté vody a přímého slunečního svitu vzniká výsledný obraz.

Pokud se zajímáte o moderní fotografii, máte ještě možnost se přidat ke kurzu Fotografie a vliv algoritmů, kde s fotografkou Barborou Mrázkovou podniknete cestu pod povrch fotografie. Budete zkoumat její algoritmickou povahu a hledat vlastní přístup v kontrastu k automatickým snímkům pořizovaným pomocí funkcí vetkaných do současných fotoaparátů a mobilních telefonů.

Do třetice ArtCamp nabízí i kurz věnovaný analogové černobílé fotografii pod vedením Radovana Kodery. Čeká vás práce ve fotokomoře, fotografování v exteriéru a kompletní proces přípravy a zpracování fotografií.

Příznivce moderních trendů potěší možnost prohloubit své znalosti v oblasti virtuální reality a umělé inteligence. Ať už jste umělci, designéři, programátoři nebo nadšenci do nových technologií, tyto kurzy vás v tvorbě posunou zase o kus dál. Nový kurz AI v kreativním designu vás zavede na křižovatku umění a technologie. S Michalem Pustějovským budete zkoumat způsoby, jak může strojové učení proměnit interaktivní design a naučíte se integrovat modely umělé inteligence do svých webových projektů. Kurz Virtuální realita, který vede Jan Kokolia, vám otevře nové možnosti využití VR. Jestli do vašeho slovníku patří termíny jako memory palace nebo metaverse, je tento kurz přesně pro vás.

A to není vše.
V letních kurzech se můžete věnovat i architektuře, navrhnout a vyrobit autorský šperk, poznat práci průmyslového designéra, navrhnout design interiéru a vyrobit si kus nábytku, zkusit si živé vysílání, vymyslet a nakreslit storyboard, naučit se digitální malbu nebo si vyzkoušet sítotisk.

Uvidíme se v létě na Sutnarce?
Na vaše přihlášky čekáme do konce května.
Pro zaměstnané na ZČU máme i slevu 10 %. Stačí při registraci napsat do poznámky heslo „ZČU“.

Více informací a přihlášky na www.fdu.zcu.cz/artcamp

Galerie


Umění a rituál

Virtuální realita

Serigrafie

Architektura

Storyboard

Kyanotypie vs digitální fotografie

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

21. 05. 2024