Dvojitý úspěch Sutnarky: Plzeň ocenila umělecký přínos Ditty Jiřičkové a Dayany Grigoryan

Úspěchy Výstava

Umělecká cena města Plzně byla letos udělená vedoucí ateliéru Grafický design a digitální média Dittě Jiřičkové a doktorandce Dayaně Grigoryan z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Ocenění získávají ti, kdo podstatným způsobem obohatili kulturní život města a posílili jeho dobrou pověst.

Ocenění za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získala doktorandka Dayana Grigoryan za grafické a technické zpracování knihy Prolínání, která vznikla jako její diplomová práce u příležitosti 25. výročí založení Hospice svatého Lazara. „Když jsme si vybírali téma diplomové práce, hned jsem věděla, že chci vytvořit autorskou knihu na sociální téma. Vždy se snažím pracovat na projektech, které bych si sama ráda přečetla. Pro mě sociální projekt znamená možnost prostřednictvím grafického designu přispět ke změně ve společnosti. Spojila jsem se s Hospicem svatého Lazara na konci roku 2022 a podařilo se. Kniha byla vytištěna v 500 kopiích a je k dispozici veřejnosti,“ komentuje vznik knihy Prolínání Dayana Grigoryan.

Mým cílem je prostřednictvím této knihy zvýšit povědomí o významu hospicové péče v naší společnosti, podporovat porozumění a empatii vůči pacientům a jejich rodinám a přispět k prolomení stigmat a tabu spojených se smrtí a umíráním. Spolupráce s Hospicem sv. Lazara se zrodila z mého osobního zájmu o téma a z mé touhy vytvořit smysluplnou publikaci, která by měla skutečný dopad a přínos. Doufám, že poskytnu čtenářům hlubší vhled do tématu a podpořím otevřenější a citlivější přístup k diskusi o smrti a umírání,“ uzavírá autorka. Další práce Dayany Grigoryan si můžete prohlédnout na tomto odkaze.

Ditta Jiřičková, vedoucí ateliéru Grafický design a digitální média, získala cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let za projekty Santini Immortalis a Second Service, na nichž pracovala společně se svými studenty. První z nich byl inspirován dílem geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela, od jehož úmrtí uplynulo minulý rok 300 let. Projekt Second Service rovněž našel inspiraci v minulosti, ovšem ne tak vzdálené. Studenti pod vedením docentky Jiřičkové tentokrát hledali inspiraci v dekoru porcelánových hrnků z období normalizace.

Podporuji studenty v odvaze zkoušet, experimentovat a zjistit, co by jim mohlo v budoucnu a v praxi sedět. Od toho je škola, dopřávám jim volnost růstu,“ popisuje způsob práce v ateliéru docentka Jiřičková a dodává: „Považuji za důležitý i výběr témat zadání – jak nadčasových – tak i aktuálních. Témata s přesahem k naší historii, kultuře, k humanitním hodnotám obecně.“

Volnou tvorbu Ditty Jiřičkové – abstraktní kompozice inspirované detaily fotografií, hudebními skladbami či jazykovými strukturami – si můžete prohlédnout na výstavě Ditta Jiřičková: Všichni jsme…, která bude přístupná od 19. září v Galerii Ladislava Sutnara (Riegrova 11, Plzeň). Součástí výstavy je také prezentace oceněného projektu Second Service. Srdečně zveme na slavnostní otevření výstavy, které se uskuteční 18. září od 18:00.

Galerie


Dayana Grigoryan: Prolínání

Dayana Grigoryan: Prolínání

Ditta Jiřičková: Harmony

Ditta Jiřičková: Stella Maris

Ditta Jiřičková

Foto: Miroslav Chaloupka

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

06. 09. 2024