Z Letní univerzity Temelín si student odnesl nabídku pracovního uplatnění

Studující Úspěchy Věda

Exkurze, přednášky, setkání se zajímavými osobnostmi i výlety na kolech. V Temelíně o prázdninách nechyběli ani studenti Fakulty strojní ZČU.

Letní univerzita Temelín přivítala i letos přibližně 30 studentů a studentek z českých technických vysokých škol, především z oblasti strojírenství, elektrotechniky, chemie a jaderné fyziky. Byli mezi nimi i Tomáš Kadavý a Petr Vastl, studenti navazujícího magisterského oboru Stavba jaderně energetických zařízení na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni.

V Temelíně je od 21. července do 2. srpna čekal čtrnáctidenní nabitý program, který zahrnoval exkurze po jaderné elektrárně v doprovodu jejích zaměstnanců spolu s odborným výkladem k danému tématu, přednášky a také volnočasový program. Na přednáškách nechyběla nestorka české jaderné energetiky Dana Drábová, čas na talentované studenty si udělal i ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml, mimochodem absolvent naší fakulty, a Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ.

Ve volném čase byla na programu většinou cyklistika kolem elektrárny po přilehlých objektech – cílem cyklovýletů byla například elektrorozvodna, čerpací stanice Hněvkovice a další. Studující letní univerzity se podívali také do pivovaru, divadla a na ferraty. "Ubytování jsme měli ve veslařském klubu na břehu řeky Vltavy v Týně nad Vltavou, takže nechyběl ani beach volejbal a plavání. Byla tam opravdu super parta lidí, člověk si tam najde spoustu kamarádů a pozná budoucí kolegy z oboru," říká Tomáš.

Letní univerzitu pořádá společnost ČEZ již řadu let a zájemci procházejí stejně jako zaměstnanci elektrárny přísným výběrem. "Přihlašuje se na jaře a rozhodně to doporučuji, je to extrémně zajímavé i pro studenty jiných oborů než energetika – z naší fakulty třeba pro studenty materiálového inženýrství. Mimo jiné tu lze získat nabídku na pracovní uplatnění po ukončení studia a stipendium," pokračuje Tomáš a dodává: "Mně konkrétně vyšly psychotesty na velmi zajímavou a specifickou pozici operátora sekundárního okruhu jaderné elektrárny. Nabídku jsem přijal, takže letní univerzita pro mne byla velmi úspěšná."

Jeho poděkování směřuje ke všem zaměstnancům elektrárny, kteří účastníkům Letní univerzity věnovali svůj čas – jmenovitě pak k Pavlu Šimákovi, Josefu Kaňkovskému a Romaně Balounové. 


Galerie


Fakulta strojní

Kamila Kolářová

21. 08. 2024