Prestižní ocenění pro studující Sutnarky. V soutěži Zlatá stuha proměnili rovnou dvě nominace

Výroční cena Zlatá stuha je již více než 30 let udělována tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež. Představuje jedinou cenu v ČR zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Práce studentů a absolventů ateliéru Didaktická ilustrace byly letos mezi nominovanými i oceněnými knihami.

Čtyři nominace na letošní Zlatou stuhu získali studující a absolventi Ateliéru didaktické ilustrace pod vedením Renáty Fučíkové a Evy Bartošové z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. V literární části byl nominován Marto Kelbl za knihu ‚‚Ani holka ani kluk" (literatura faktu pro děti a mládež), ve výtvarné části Tereza Piskláková za knihu ‚‚Mazal tov!" (literatura faktu pro děti a mládež). Kniha Marto Kelbla ‚‚Tam a zpět" získala nominaci na výtvarný počin roku a Tomáš Staněk byl nominován v kategorii komiks pro děti a mládež za knihu ‚‚Prázdniny".

Cenu Zlatá stuha vyhlašuje Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež ve spolupráci s Klubem ilustrátorů dětské knihy, Obcí překladatelů, Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského a Památníkem národního písemnictví. Pořadatelé kromě ocenění nejlepších titulů organizují doprovodné programy zaměřené na růst čtenářské gramotnosti, rozvoj vztahu ke knihám a podporu kritického myšlení.

Ocenění byla vyhlášena ve čtvrtek 6. června 2024 v Muzeu literatury v Praze. Nominaci proměnili Marto Kelbl za knihu ‚‚Tam a zpět" v kategorii výtvarný počin roku, kdy porota ocenila nápaditost, hravost a vtipnost knihy a Tereza Piskláková za knihu ‚‚Mazal tov!" v kategorii literatura faktu pro děti a mládež. Ta blíže představuje příběh starobylého židovského národa čtenářům v Česku.

Práce studentů ateliéru Didaktická ilustrace můžete vidět na výstavě bakalářských a diplomových prací v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, otevřeno je do 25. června ve všední dny od 10:00 do 20:00 a mimořádně o víkendu 22.–23. června od 10:00 do 18:00. Vstup je volný.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

10. 06. 2024