Patnáct minut slávy v šatech s ostny

Šaty pošité porcelánovými jehlany navržené studentkou fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Šárkou Ištvánovou sklízejí vavříny a jsou mediálně atraktivní. 

Studentka ateliéru keramika Šárka Ištvánová ve své práci spojila dvě zadaná témata „Do divočiny“ a „Patnáct minut slávy“. Počátečním impulzem byla inspirace zpěvačkou Lady Gaga a jejími šaty z masa, které se všem vryly do paměti, a zpěvačka je s nimi často spojována.

Snažím se mezi lidmi svým outfitem nevzbuzovat žádnou pozornost. A právě toto uvědomění se pro mě stalo výzvou. Vyjít do divočiny společnosti v šatech pošitých porcelánem mně přišlo nekonvenční,“ vysvětluje Šárka.

Zvolený tvar porcelánových segmentů vypovídá o záměru, s kterým byly šaty šity. Šestiúhelníkové základny jehlanů na sebe navazují, čímž vytvářejí celistvou plochu, která dokonale kopíruje křivky těla. Tím, že jsou jehlany špičaté, působí jako ostny. Pospolu tak z šatů vytvářejí nebezpečné brnění, které je pro nositelku jakousi ochranou. V neposlední řadě je důležitý materiál, který byl použit, a sice porcelán. Porcelán je vnímán jako křehký materiál, avšak v tomto použití působí nebezpečně.

Reportáž o studentce Sutnarky a jejích “šatech s ostny“ můžete najít v archivu pořadu Kultura+ na ČT24.


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

27. 07. 2017