Výzkumné centrum RICE hostí mezinárodní konferenci

Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni pořádá 5. a 6. září mezinárodní konferenci PRECEDE 2017, která probíhá přímo v prostorách výzkumného centra.

Sympozium hostí 35 odborníků z 11 zemí celého světa, od Asie po Ameriku – z Číny, Tajwanu, Íránu, Jihoafrické republiky a Chile. Evropské země zastupují účastníci z Německa, Rakouska, Itálie, Nizozemí, Finska a pořádající České republiky. Kromě odborníků z akademické sféry se sympozia účastní také zástupci průmyslových podniků. Letošní ročník, pořádaný pod záštitou profesora Kennela z Technické univerzity v Mnichově a profesora Peroutky z RICE, navazuje na předchozí úspěšnou konferenci, která se konala v roce 2015 ve Valparaísu v Chile.

Tématem přednášek a následných diskusí jsou nové algoritmy řízení výkonové elektroniky využívající matematický model. Tento přístup se nazývá prediktivní řízení.

Prediktivní řízení poskytuje moderní a vysoce efektivní nástroje pro řízení výkonové elektroniky, měničů a elektrických pohonů. „Uplatní se při řízení technologických procesů v průmyslu a v energetice, časté jsou jeho aplikace v oblasti pohonů dopravních prostředků. Jeho použití nabízí řadu výhod: velmi intuitivní přístup bez nutnosti lineárních regulátorů a modulátorů či jednoduché zahrnutí nelinearity a omezení,“ uvedl organizační tajemník sympozia Václav Šmídl.




Fakulta elektrotechnická

Kamila Kolářová

05. 09. 2017