Bývalý člen AIESEC Plzeň vede vlastní firmu s obratem 100 milionů korun

Studium na univerzitě nemusí znamenat jen chození na přednášky a skládání zkoušek. Díky zapojení do studentských organizací mohou vysokoškoláci získat řadu praktických zkušeností, které rozšíří jejich univerzitní vzdělání. Své o tom ví i bývalý student ekonomické fakulty Martin Tyšer, který sedm let působil v organizaci AIESEC. Z toho rok vedl všech 500 členů AIESEC Česká republika, během dalších let byl většinou zodpovědný za finance. Teď má vlastní firmu, která pomáhá měnit účetnictví malých a středních podniků.

AIESEC Plzeň působící při Západočeské univerzitě v Plzni od roku 2004 svým členům umožňuje rozvinout jejich vůdčí schopnosti a znalosti v oborech jako marketing, finance a další. Stovky studentů využily možnosti vyjet na stáž. Zkušenosti nasbírané v organizaci zúročí i ve svém profesním životě. Co dal AIESEC Martinu Tyšerovi?

Jakou nejlepší radu jsi kdy dostal?

Nejlepší radu jsem dostal na otázku, co byste poradil malému drobnému živnostníkovi? Odpovědí bylo, nebýt malým drobným živnostníkem. A tak buduji impérium.

Jakou superhrdinskou vlastnost máš díky AIESEC?

Nebojím se změny, dokážu vést lidi a organizace.

Co je podle tebe leadership?

Sestává ze tří komponent. Za prvé vize odkud a kam jdeme. Za druhé mít jasno v tom, jak se tam dostat a dokázat to předat. Za třetí kuráž nebát se vstát a udělat akci. Komunikační schopnosti, charisma a management pro mě není leadership.

Kdybys uměl cestovat časem, co bys udělal jinak?

Nelituji ničeho a jsem na to hrdý. Asi bych na vysoké škole trávil méně času na přednáškách a cvičeních a více se věnoval seberozvoji po vlastní ose, například tím že dělám něco navíc.

Co děláš dnes a jak ti v tom AIESEC pomohl?

Jsem spoluzakladatelem několika firem, ať už to je Nastejnelodi.cz, s.r.o. (účetnictví 21. století), kde děláme revoluci v účetnictví a finančním řízení pro SMEs, nebo personální agentura Right Indicada, s.r.o., kde tvoříme UBER na trhu práce. Letos bychom jako skupina měli překročit obrat 100 milionů korun a dáváme práci zhruba 200 lidem.

AIESEC mi dal jednak schopnost řídit organizace a lidi, dal mi možnost potkat mého společníka a podnikatelského bráchu Tomáše Buchwaldka, ale hlavně mě naučil ptát se sám sebe. Čeho chci v životě dosáhnout? Kde se vidím za X let? Toto mi do slova a do písmene změnilo život.

Více informací o členství a přihlášku najdou zájemci na webu AIESEC.

Galerie


Studentské organizace

Josef Schneider

27. 09. 2017