Boris Jirků v Plzni předvede své nejnovější ilustrace i starší tvorbu

Vernisáž výstavy, jež představí nedávno vydané knihy Mistr a Markétka a Podzim patriarchy, proběhne v Galerii Ladislava Sutnara v úterý 10. října v 18 hodin.

Plzeňské publikum se může těšit na nejnovější ilustrace ze dvou nedávno vydaných knih. Jedná se o jeden z nejznámějších ruských románů Mistr a Markétka, který na sklonku 20. let minulého století napsal Michail Bulgakov. Boris Jirků se do ilustrace tohoto díla nepustil poprvé, nejnovější vydání obohatil více než 80 obrazy, z nichž většinu veřejnost mohla spatřit poprvé. Druhou knihou je dílo jednoho z nejdůležitějších představitelů magického realismu Gabriela Garcíi Márqueze. Podzim patriarchy není prvním dílem tohoto autora, které Jirků ilustroval, je to ovšem dílo, které čekalo na své dokončení nejdéle - téměř 40 let. První ilustrace vznikly jako diplomová práce a následující desítky let se výtvarné zpracování rozvíjelo.

"Od dětství jsem byl knihomol, který přestávky mezi četbou vyplňoval školní docházkou, sportem a malováním... Mými oblíbenci byli a jsou Bulgakov, Charms a Márquez," řekl ilustrátor v Lidových novinách. Plzeňská výstava potrvá do 4. listopadu.

Malíř, sochař a ilustrátor Boris Jirků se věnuje volné kresbě, malbě, grafice, ilustraci, dřevěné a kovové plastice i výtvarným realizacím v architektuře. Vede výuku figurální kresby a malby na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, současně je vedoucím a garantem doktorandského a magisterského programu klasická média (figurální kresba, grafika, ilustrace, malba, plastika) na Fakultě výtvarných umení Akademie umění v Banské Bystrici. Je zakladatelem myšlenky a projektu Figurama - výstavního cyklu studentské kresby patnácti univerzit z Evropy a USA.

Jirků se narodil 10. dubna 1955 ve Zlíně. V letech 1970 až 1974 absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, v letech 1974 až 1980 Akademii výtvarných umění v ateliéru akademického malíře Arnošta Paderlíka.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

04. 10. 2017