Čestný hrob Ladislava Sutnara po 120 letech od jeho narození rozzářilo 120 gerber

Ve čtvrtek 9. listopadu 2017 se konal u příležitosti 120. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších Plzeňanů, geniálního designéra a malíře Ladislava Sutnara, vzpomínkový pietní akt u jeho čestného hrobu.

„Začalo to tak… Nejdřív se narodil Bohuslav... Miroslav… Jaroslav… a Zdeňka. A až o 20 let později v úterý 9. listopadu 1897 se manželům Rosálii a Václavovi Sutnarovým narodil Ladislav. Říkali mu Slávek, bylo to dítě hýčkané, talentované a nesmírně živé. Jeho čtyři již dospělí sourozenci na něho dohlíželi a finančně jej podporovali. Dostával kapesné za malované obrazy, to byly takové rodinné zakázky…“ Toliko úryvek z komiksu Ladislav Sutnar - plzeňský rodák a zakladatel moderního grafického designu, který vznikl v roce 2013 na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara pod vedením Barbary Šalamounové.

Před pietním aktem se děkan fakulty Josef Mištera tázal Sutnarova syna Radoslava, jaké měl otec rád květiny. „Otec miloval slunce. Jeho jemnost ráno a večer i jeho sílu a intenzitu v poledne. To množství variant barevných odstínů. Vždycky to chtěl namalovat, ale necítil se schopen to zachytit. Protože miloval slunce, měl z květin nejraději slunečnice," popisuje ve své odpovědi Radoslav L. Sutnar.

U čestného hrobu na Ústředním hřbitově v Plzni se sešli přesně 120 let po Sutnarově narození děkan fakulty Josef Mištera spolu s proděkany Jindřichem Lukavským a Vojtěchem Aubrechtem. Přítomni byli také laureáti Ceny Ladislava Sutnara malíř, grafický designér a rektor Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Stanislav Stankoci a průmyslový designér, kinetický sochař mezinárodního věhlasu a emeritní rektor krakovské akademie Piotr Bozyk.

Účastníci pietního aktu položili na čestný hrob Ladislava Sutnara a jeho ženy Františky, přesně 120 let od jeho narození, 120 gerber v barvách slunce. Děkan fakulty spolu s laureáty Ceny Ladislava Sutnara ještě Sutnarovy oblíbené slunečnice. Kytice bílých chryzantém patřila Františce (Išce) Sutnarové.


Foto: Jana Černá

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

13. 11. 2017