Dvě studentky ateliéru kov a šperk vystavovaly na mnichovském Talente

Talente je každoroční výběrová mezinárodní soutěž nových talentů v oblasti užitého umění s tradicí už od roku 1980. Soutěže se může každý umělec účastnit pouze jednou, věková hranice je 35 let. 

Celkem se do Talente přihlásilo přibližně 600 mladých designérů z 56 zemí včetně Pákistánu, Rumunska, Turecka, Vietnamu, Macaa a Hongkongu. V každém z těchto států jsou tzv. mentoři, pedagogové, výtvarníci, kteří vždy někoho doporučí. V rámci jednotlivého "oboru" pak vybírá sedmičlenná mezinárodní komise zhruba sedm až osm lidí, jejichž práce se stanou součástí katalogu a výstavy. V předchozích letech na Talente vystavovaly z ateliéru kov a šperk Tata Akhatova, Veronika Gocová či Adéla Wiesenbergová, která dokonce vloni získala hlavní cenu Talente 2017.

Na ploše šesti set metrů čtverečních byly od 7. do 13. března prezentovány práce z jedenácti různých „oborů“ (materiál/techniky, sklo, dřevo, keramika, povrchové úpravy, nábytek, papír, šperk, kámen, textil) od 110 mladých designérů ze 30 zemí. Mezi nimi byly k vidění i práce dvou studentek třetího ročníku magisterského stupně ateliéru kov a šperk Evy Hegedüsové s projektem "Být součástí.../všednost" a "Vztah.../meziprostor" a Terezy Jurusové s projektem "Být součástí…/geometrie v přírodě". Výstava je součástí bohatého programu mnichovského Mezinárodního veletrhu řemesel.

Galerie


Eva Hegedüsová - všednost (brože: polyuretanová sádra/plast, stříbro, nerez ocel)

Evy Hegedüsové - meziprostor: náhrdelníky, brože (kámen)

Tereza Jurusová - geometrie v přírodě

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

21. 03. 2018