Při cvičení složek IZS se studenti ZČU proměnili v účastníky hromadného neštěstí

V pondělí 21. května na odpočívce u hraničního přechodu Rozvadov proběhlo doposud největší, a tedy zcela unikátní taktické cvičení  složek Integrovaného záchranného systému České republiky a Německa. Jako figuranti se ho zúčastnili také studenti ZČU.

Cvičení se konalo v rámci česko-bavorského projektu  „Koncept koordinace a realizace přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb“, zkráceně „GÜRD“, jehož autorem a zároveň partnerem je Fakulta zdravotnických studií ZČU. Cílem bylo vyzkoušet a na základě zjištěného ještě vylepšit dosavadní velmi dobrou spolupráci záchranných složek na obou stranách hranice.

Scénář byl jasně daný. Do poklidného shromáždění 250 demonstrantů najel neovladatelný kamion, jehož řidič utrpěl při jízdě po dálnici náhlou srdeční příhodu. 15 osob bylo na místě usmrceno, 65 zraněno těžce a dalších 85 lehce. Tato zranění byla perfektně realisticky namaskována. Další desítky osob, které přestože byly psychicky otřeseny, se snažily svým kamarádům, rodinným příslušníkům a dalším pomoci, ať už vlastními silami, tak za pomoci postupně přijíždějících policistů, hasičů a samozřejmě záchranářů a lékařů. O ně samotné se pak postaral tým posttraumatické intervenční péče.

Na odpočívce se střídaly zoufalé výkřiky o pomoc se sténáním zraněných, pláčem a zvuky veškeré techniky. Na místě zůstala také pod kamion vklíněná vozidla s uvězněnými lidmi, které museli za pomoci techniky vyprostit hasiči, jak z české, tak německé strany. Pro několik těžce zraněných přiletěly dva vrtulníky.

Figuranty se staly také desítky studentů Fakulty zdravotnických studií. "Studentům za jejich účast, ale především výborné herecké nasazení a zvládnutí celého náročného dne, spojeného často s velkým nepohodlím a strádáním velice děkujeme," komentuje chvályhodné výkony studentů proděkan Lukáš Bolek, který oceňuje, že studenti velmi profesionálně uplatňovali při cvičení své znalosti o chování lidí při podobném hromadném neštěstí, získané na Fakultě zdravotnických studií.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Šárka Stará

22. 05. 2018