Západočeskou univerzitu navštívil velvyslanec Japonska

V úterý 26. června navštívil Západočeskou univerzitu velvyslanec Japonska Kaoru Shimazaki v doprovodu Katsury Kitaby z Japonského informačního a kulturního centra v Praze.

Svoji návštěvu zahájil setkáním s rektorem ZČU Miroslavem Holečkem, který představil Západočeskou univerzitu a informoval japonského velvyslance Kaoru Shimazakiho o dosavadní spolupráci ZČU s japonskými univerzitami. Ta se odehrává jednak v rámci mobilit zaměstnanců, kdy v letech 2013 – 2017 navštívili odborníci z Japonska Fakultu aplikovaných věd, Fakultu elektrotechnickou či Fakultu strojní, avšak česko-japonské projekty v minulosti řešily také Fakulta ekonomická, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara a aktuálně probíhá česko-japonský projekt, do něhož je zapojena Fakulta filozofická.

Při katedře historických věd Fakulty filozofické ostatně vzniklo v březnu letošního roku Centrum japonských studií. Jeho úkolem je popularizovat japonské dějiny a kulturu v Plzeňském kraji. Centrum bude také provádět vlastní výzkumnou činnost, především na poli japonských dějin. Současně se snaží o navázání spolupráce s domácími i evropskými pracovišti zaměřujícími se na obdobnou tematiku. Součástí spolupráce bude zajišťování pobytů plzeňským studentům na zajímavých místech v Japonsku. Jednání mezi rektorem ZČU Miroslavem Holečkem a velvyslancem Japonska Kaorou Shimazakim se proto zúčastnil také Roman Kodet, který stál u zrodu Centra japonských studií.

Vzhledem k zaměření japonské ekonomiky byla velká část rozhovoru věnována Průmyslu 4.0. Japonský velvyslanec ocenil úroveň technologií v Česku i na Západočeské univerzitě. Rektor Miroslav Holeček i velvyslanec Kaoru Shimazaki se shodli, že právě kybernetika a informační a smart technologie jsou dalšími vhodnými oblastmi spolupráce ZČU a japonských univerzit.  

Po setkání s rektorem navštívil Kaoru Shimazaki laboratoře tenkovrstvých materiálů ve výzkumném centru Nové technologie pro informační společnost (NTIS) Fakulty aplikovaných věd. Závěr programu byl věnován setkání s akademiky a studenty Fakulty filozofické.    

Galerie


Fakulta filozofická

27. 06. 2018