Kniha Sutnar Shapes získala prestižní designové ocenění Red Dot

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU se inspirovali Sutnarovým dílem a vznikla kniha Sutnar Shapes, která má teď na kontě významné designové ocenění Red Dot. Publikace vyšla vloni na podzim a za její koncepcí a grafickou úpravou stojí vedoucí ateliéru grafický design Kristýna Fišerová.

Kniha Sutnar Shapes je plná děl studentů Západočeské univerzity a také studentů z partnerské školy v New Yorku vedených Stevenem Hellerem.

Její příběh začal v roce 1969, kdy Ladislav Sutnar navrhl knihu The World of Shape. Měla fungovat jako přirozený průvodce dětí a dospělých světem rozmanitých tvarů, jež nás obklopují.  Návrh soustředit pozornost malých a velkých čtenářů, či spíše diváků, na příběhy tvarů, byl ovšem na svou dobu velmi revoluční a není tedy divu, že se Sutnarovi nepodařilo najít nakladatelství, které by jeho dílo vydalo.

Něco však zbylo, a právě to se stalo výchozím bodem projektu Sutnar Shapes. „Fakt, že tento jeho počin zůstal v podobě makety – torza, nás přiměl k myšlence pokusit se o jeho doplnění či rozvinutí a předložit je v podobě zadání studentům vysokých škol. Pracovali na něm pod vedením Stevena Hellera na School of Visual Art v New Yorku a pod vedením vedoucích ateliérů naší fakulty Štěpána Grygara, Kristýny Fišerové, Ditty Jiřičkové, Renáty Fučíkové a Václava Šlajcha,“ popisuje děkan Sutnarky Josef Mištera.

Do mezinárodní soutěže Red Dot Award přihlásila fakulta publikaci letos na jaře. Projekt byl jedním z 8610 děl z 45 zemí světa, z nichž 24členná komise vybrala celkem 649 děl v 17 kategoriích. Kniha Sutnar Shapes získala ocenění za grafickou úpravu v kategorii Communication design.

Slavnostní ceremoniál, předání certifikátů a vyhlášení hlavních cen Red Dot: Grand Prix se uskuteční 26. října v Konzerthaus v Berlíně. Všechny oceněné práce budou prezentovány na výstavě Design on Stage v berlínském kulturním prostoru E-Werk.

Pro Sutnar Shapes je to další úspěch. V soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2017 už získala 2. místo v kategorii Cena za vynikající polygrafické zpracování.

Produktové foto publikace: Matej Veselý

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

28. 08. 2018