Tři technické fakulty ZČU a centrum NTC se představí na festivalu Inovujeme Plzeň

Návštěvníci DEPO2015 se seznámí s mluvicí hlavou či chytrým oknem, usednou do nového trenažeru studentské formule a prohlédnou si úspěšný chytrý hasičský oblek.

V areálu DEPO2015 se ve čtvrtek 27. září uskuteční jednodenní festival Inovujeme Plzeň – největší letošní setkání inovátorů v našem regionu. Západočeská univerzita na festivalu chybět nebude, zúčastní se ho všechny tři technické fakulty i výzkumné centrum NTC.

Fakulta aplikovaných věd předvede například mluvicí hlavu. Půjde o ukázku unikátní počítačové technologie, která může sloužit sluchově postiženým lidem nebo lidem s poruchami řeči. Dalším projektem je Tepelné zrcadlo - technologie pro chytrá okna. Návštěvníci festivalu se seznámí s tím, jak speciální tenké vrstvy nanesené na sklo umožňují, aby jím procházelo pouze viditelné spektrum světla, přičemž jeho zářivou složku odrazí. Rozdílný tepelný efekt záření poznají doslova na vlastní kůži, jednotlivých skel se totiž budou moci dotýkat dlaní.

Fakulta strojní představí výtisky z kovové 3D tiskárny, dále virtuální realitu a také nový trenažer studentské formule. Návštěvníci se od jejích zástupců rovněž dozvědí o projektu Dětské technické univerzity.

Stánek Fakulty elektrotechnické nabídne ukázku chytrých textilií, tištěné elektroniky a mezinárodně úspěšného chytrého hasičského obleku GoodPRO FR4 FireBull v provedení smartPRO. Je to třívrstvý zásahový ochranný oděv určený především pro likvidaci interiérových požárů i v těch nejnáročnějších podmínkách. V obleku je sofistikovaný elektronický systém smartPRO, čidla, senzory, aktivní osvětlení, alarm a řídící jednotka SCU. Systém nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje bezpečnost prostředí, ve kterém hasič zasahuje – vnější i vnitřní teplotu, vnější i vnitřní vlhkost, toxické a výbušné plyny, ale také pozici jeho těla, fyziologické funkce a polohu hasiče v terénu.

Na stánku výzkumného centra Nové technologie – výzkumné centrum (NTC) bude k vidění koncept průtočných baterií. Půjde o laboratorní systém, na kterém centrum návštěvníkům představí fungování této technologie a vysvětlí její výhody oproti klasickým bateriím. Zároveň zde bude ke zhlédnutí prototyp 2 kW bateriového svazku a baterie.

V hlavní autobusové hale DEPO2015 festival začne v 10 a skončí v 18 hodin. Souběžně s ním se uskuteční konference Aliance pro bezpilotní letecký průmysl, která přinese novinky z využití dronů v různých odvětvích. Více informací najdete na webu Smart City Plzeň.

Foto: DEPO2015

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

24. 09. 2018