Po předehře v podobě bubble fotbalu teď sportovci Western Stars bojují v Barceloně

Sport Studující Univerzita

V říjnu Western Stas Day a v listopadu 4. meziuniverzitní mistrovství světa v Barceloně - takový je začátek sezóny sportovců Západočeské univerzity (ZČU) zapojených do programu Western Stars.
Studentům, zejména těm novým, se Sportovní program ZČU Western Stars představil už v polovině října při Western Stars Day. Cílem tohoto sportovního dne nebylo podávat nejlepší fyzické výkony, ale hlavně se bavit. To splnily turnaje v bubble fotbalu dokonale.

Podporu Sportovnímu programu ZČU vyjádřil i náměstek ministra školství Karel Kovář, který společně s ředitelkou odboru sportu Petrou Vozobulovou navštívil Západočeskou univerzitu právě v den konání Western Stars Day. V rozhovoru s rektorem Miroslavem Holečkem a zástupci sportovního programu Jaromírem Votíkem, Václavem Salcmanem a Petrem Košikem z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické řekl, že ministerstvo školství chce jít cestou podpory sportování studentů přímo na univerzitách. Cílem podle něj je, aby vysokoškolské sportovní kluby byly silné a aktivní a podporovaly sportování studentů. Snaha ZČU o vybudování sportovního programu je, jak se už dříve vyjádřil, v souladu se záměrem ministerstva rozvíjet sport na univerzitách.

Do programu je aktuálně zapojeno 90 studentů, včetně střeleckých nadějí z Dukly Plzeň - olympionika a držitele světového juniorského rekordu Filipa Nepejchala a Nikoly Foistové, která vybojovala dvakrát stříbro na Akademickém mistrovství světa. Hlásit se do univerzitní reprezentace lze kdykoliv v průběhu akademického roku.

Nyní mají před sebou reprezentanti ZČU další výzvu. Ve středu 14. listopadu odletěli do Barcelony, aby tu na meziuniverzitním světovém mistrovství poměřili síly se studenty zahraničních univerzit. Výprava čítá celkem 43 sportovců. Kromě fotbalistů, které čeká nesnadný úkol obhájit loňské zlato, reprezentují Západočeskou univerzitu, ale i město Plzeň a Plzeňský kraj také futsalistky, volejbalistky, badmintonisté, stolní tenisté, tenisté a plavci. V letošním roce je sportovní klání rozšířeno i o účast akademických pracovníků, a tak bude v tenisovém turnaji ZČU reprezentovat i Daniela Benešová z Centra tělesné výchovy a sportu FPE. Zásluhou užší spolupráce s Fakultou zdravotnických studií jsou již nedílnou součástí sportovních výprav Western Stars také fyzioterapeuté.

Šampionát se koná už počtvrté a organizátoři hlásí pro letošek nárůst přihlášených účastníků oproti loňsku. Na sportovištích se utká více než 2500 studentů ze 76 univerzit z celého světa. Až do 18. listopadu tak na mladé sportovce čeká skvělá atmosféra univerzitního sportu v olympijském komplexu Mundet, kde se v roce 1992 odehrávala část soutěží XXV. letních olympijských her.

Galerie


Fakulta pedagogická

15. 11. 2018