Kýblu akademické krve je 25 let

Spolupráce Studující

Před 25 lety, přesně 9. prosince 1993, se uskutečnil první Kýbl akademické krve. V pondělí 3. prosince 2018 proběhla tato tradiční studentská akce v chebské části Fakulty ekonomické Západočeské univerzity už po jednapadesáté.

O týden dříve darovali krev na chebské transfúzní stanici i mladí sportovci z klubu FK Hvězda Cheb pod názvem Sportovní kýbl krve . „Jsme rádi, že se mladí lidé aktivně zapojují do řešení nedostatečného počtu dárce krve“, uvádí organizátor akce Jan Tlučhoř z katedry marketingu, obchodu a služeb Fakulty ekonomické. „S potěšením jsem pozoroval, že jsme při darování krve potkali několik dvojic rodičů a jejich dětí. Každý jeden nový dobrovolný dárce krve se počítá,“ doplnil Tlučhoř.

51. Kýbl akademické krve přivedl na transfúzní stanici tři prvodárce z řad studentů Fakulty ekonomické – Petra Gontkoviče, Dominika Kříže a Kryštofa-Adama Dubského, kteří tak rozšířili řady již 550 dárců, kteří často v rámci Kýblu darovali krev i vícekrát.

Zároveň se podařilo navázat na tradici, kdy jsou dárci krve odměněni díly známých českých umělců. Takzvanou „Krevní galerii“, která je k vidění v prostorách chebské budovy ZČU, rozšířila fotografie absolventa ekonomické fakulty Pavla Pližingra, který ve své tvorbě využívá techniky kreslení světlem (light painting).

Dvacátý šestý rok své existence nakousne Kýbl akademické krve v dubnu 2019.

Galerie


Fakulta ekonomická

Jan Tlučhoř

05. 12. 2018