Studenti uctili památku Jana Palacha

Spolupráce Studující Veřejnost

Na dvoře Fakulty filozofické Západočeské univerzity se konal celodenní pietní akt. Akci Svíčka za Jana Palacha zakončilo podvečerní setkání.

U příležitosti letošního výročí se v úterý 15. ledna spojili členové Studentské komory Akademického senátu Fakulty filozofické ZČU a Krajského parlamentu dětí a mládeže, aby uctili památku Jana Palacha. Akce Svíčka pro Jana Palacha připomínala padesát let oběti studenta, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti potlačování svobod a mlčící veřejnosti, a upozorňovala na jeho odkaz. Kdokoliv mohl po celý den přijít na dvůr fakulty sídlící v Sedláčkově ulici a pod Palachovým portrétem, jenž vytvořila Alena Čadová, zapalovat svíčky.

Úderem 18. hodiny pak začalo podvečerní setkání. Z padesát let staré nahrávky zazněla část rozhovoru Jana Palacha a  lékařky Zdenky Kmuníčkové z nemocnice v pražské Legerově ulici, student Fakulty filozofické ZČU Jan Straka pak předával slovo hostům.

„Děkuji studentům, že na Jana Palacha pamatují. Jeho čin byl v mnoha ohledech extrémní, nicméně bychom si z něj měli odnést celou řadu věcí - jednu bych zmínil konkrétně, a to boj proti lhostejnosti. Platilo to v době Jana Palacha a platí to i v současné době, v České republice i jinde,“ uvedl děkan fakulty David Šanc. Místopředseda Krajského parlamentu dětí a mládeže Jan Jirmus na něj navázal: „Palachův čin mi není lhostejný a stejně tak by neměl být kterémukoliv z občanů této země. Mám pro něj jedině uznání a obdiv za to, co udělal.“

Hejtman Josef Bernard několik desítek přítomných z řad studentů i veřejnosti vyzval, aby se zkusili zamyslet nad tím, jak by nás Jan Palach viděl dnes. „Žijeme takřka třicet let ve svobodě, po které toužil. Jsme ale opět slabí, nevážíme si nabyté svobody a zdá se nám, že o ni nemůžeme přijít. Svoboda má absolutní hodnotu, ostatně Jan to dokázal. Nejvíce po ní toužíme a nejvíce za ni bojujeme, když ji ztratíme,“ upozornil.

„V roce 1969 jsem byl malý chlapec, ale pořád si vybavuji, jak se tu zprávu moji rodiče dozvěděli a jaké byly jejich emoce. Byla to beznaděj, pocit naštvání… To, co nám Janův čin dal, je vyjádřeno právě v emocích,“ zavzpomínal pak rektor ZČU Miroslav Holeček. „Jsem rád, že tuto akci pořádají studenti, protože studenti stáli za významnými okamžiky našich dějin a teď tyto hodnoty udrží,“ dodal.

Závěr akce patřil osobním vzpomínkám vedoucí katedry románských jazyků Fakulty filozofické Marii Fenclové, která v době Palachova činu studovala, a písni Karla Kryla Děkuji.

Galerie


Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

16. 01. 2019