Studentky Fakulty zdravotnických studií navštívily školku pod záštitou ZČU

Beseda Spolupráce Studující

Předškoláci díky akci pochopili podstatu zdravotnické záchranné služby. Už vědí, kam se pacient po zaléčení transportuje, a dokonce si pamatují, kam mají v případě nouze volat.

V pondělí 11. února navštívily studentky oboru Zdravotnický záchranář FZS ZČU Mateřskou školu kardinála Berana Plzeň, ve které funguje také jedna třída pod záštitou Západočeské univerzity v Plzni.

Cílem návštěvy bylo mimo jiné zařídit, aby se děti nebály "bílých plášťů" a už vůbec ne reflexních uniforem. V úvodu si paní učitelka zavolala záchrannou službu pro topící se plyšovou kočku, kterou společně s dětmi vytáhla z rybníku. Studentky dětem ukázaly nasimulovaný zásah - obvázaly kočce tlapky a transportovaly ji do nemocnice.

Následně na děti čekala tři připravená stanoviště. Na prvním našli pracovní list s obrázkem chlapce, který má neštovice. Děti ho musely ošetřit tak, že mu pupínky natřely “pudrem” (bílou barvou). Na druhém stanovišti si každé dítě ošetřilo svého plyšáka, což vyžadovalo naučit se obvazovat zraněné pacičky a ocásky, a na posledním stanovišti byli tři nemocní plyšáci - každého trápilo něco jiného. Jeden byl smutný, druhý měl bolesti břicha a třetí zlomenou packu. Děti musely zjistit, co pacienta trápí, a najít vhodnou léčbu.

Předškoláci díky akci pochopili podstatu zdravotnické záchranné služby. Už vědí, kam se nejen plyšový pacient po zaléčení transportuje, a dokonce si pamatují, kam mají v případě nouze volat. Na závěr jim studentky slíbily, že všem pánům doktorům vyřídí, aby na ně byli v případě nemoci hodní. Všichni si návštěvu moc užili a obě strany se těší na další vzájemnou spolupráci.

Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

18. 02. 2019