Zástupci FAV získali ocenění Best Paper Award na konferenci GISTAM

Konference Soutěž Úspěchy

František Kolovský, Jan Ježek a Ivana Kolingerová uspěli v mezinárodní konkurenci.

V řeckém Heraklionu se od 3. do 5. května konala mezinárodní konference GISTAM 2019 (Geographical Information Systems Theory, Applications and Management – Teorie, aplikace a management geografických informačních systémů). Ocenění za nejlepší článek konference získali František Kolovský, Jan Ježek a Ivana Kolingerová z Fakulty aplikovaných věd ZČU.

František Kolovský, Jan Ježek (oba z katedry geomatiky) a Ivana Kolingerová (katedra informatiky a výpočetní techniky) spolupracovali na příspěvku E-aproximace Dijkstrova algoritmu pro časově závislé grafy (The ε-approximation of the Label Correcting Modification of the Dijkstra´s Algorithm) v tematické oblasti Modelování, reprezentace a vizualizace. V příspěvku se zaměřili na hledání nejkratšího času dojezdu v grafu, konkrétně na e-aproximaci problému časově závislé nejkratší vzdálenosti. Navržený algoritmus založili na modifikaci Dijkstrova algoritmu pro časově závislé grafy s myšlenkou zjednodušení příjezdové funkce po každém kroku iterace tak, aby byla zachována maximální relativní chyba. Algoritmus lze využít jako součást přepočítávacího kroku pro jiné algoritmy, které hledají časově závislou nejkratší cestu.

Konference GISTAM tradičně vítá originální články praktické nebo teoretické povahy, prezentující výzkum nebo aplikace, zabývající se jakýmkoliv aspektem geografických informačních systémů a technologií. Každoročně se přihlásí desítky příspěvků. I z tohoto důvodu oceněným velice gratulujeme a děkujeme jim za skvělou reprezentaci.

Další ročník mezinárodní konference GISTAM se uskuteční 7. - 9. května 2020 v Praze.


Galerie


František Kolovský.

Fakulta aplikovaných věd

Michaela Zůzová

14. 05. 2019