Česko-bavorské Přeshraniční interakce letos přivedly studenty do Plzně

Spolupráce Studium Univerzita

Workshop českých a německých studentů uzavřel druhý rok certifikátového programu Kompetence pro česko-bavorský příhraniční region. Studenti získají certifikáty k diplomům.
Západočeská univerzita v Plzni nabízí už druhým rokem certifikátový program Kompetence pro česko-bavorský příhraniční region, podpořený projektem INTERREG č. 79 Evropského fondu pro regionální rozvoj. Studenti všech oborů si mohou zapsat vybrané tematické kurzy a po jejich absolvování získat certifikát jako doplněk k diplomu.

Studium každoročně vrcholí společným workshopem Grenzüberschreitende Interaktion, při němž se setkají studenti ze ZČU a Universität Regensburg. Minulý rok se tato akce konala v Řezně, letos od 15. do 18. května v Plzni. 

Setkání popisuje za organizační tým Jitka Paitlová:

Čtyřdenní workshop začal ve středu společnou večeří s českými specialitami (nechyběla svíčková, řízek ani vepřo knedlo zelo). Poté byli studenti v česko-bavorských párech vysláni do terénu, kde zjišťovali odpovědi na záludné otázky (např. kolikátý v řadě andělíčků je slavný „ošahánek“ nebo kolik stojí jeden nefiltr u Salzmanů). Ve čtvrtek dopoledne vystoupili se svými přednáškami odborníci a aktéři příhraničního dění: Ingrid Wohlrabová z Česko-bavorské průmyslové a obchodní komory, doktor Lukáš Bolek z Fakulty zdravotnických studií s projektem Přeshraniční zdravotnická záchranná služba) a Karl Reitmeier z Chamer Zeitung. Odpoledne následovala procházka Plzní s Jiřím Stočesem po místech, která byla v minulosti spojená s Němci. Večer pak proběhla beseda s režisérkou Lenkou Ovčáčkovou, která představila své dokumentární filmy o historii příhraničí Hluboké kontrasty a V jednom vše, vše v jednom.

V pátek jsme vyjeli na celodenní exkurzi. Nejdříve jsme si prohlédli Mariánskou Týnici, Santiniho barokní perlu západních Čech, která je součástí projektu Barokní region Čechy Bavorsko. Poté jsme přejeli do oblasti bývalých Sudet a překvapilo nás, jak hluboko do vnitrozemí Sudety zasahovaly. Došli jsme do zaniklé obce Račín, kde jsme našli obnovenou kapličku a kolem jen zbytky kamenných zdí zarostlých stromy a kopřivami. Poslední zastávkou byl kostel sv. Jiří v Lukové, v němž sádrové odlitky duchů věřících vytváří vskutku mystickou atmosféru. Večer jsme se vypravili na česko-bavorský festival Treffpunkt do DEPO2015, kde jsme popili a pojedli bavorské speciality (Weißwurst mit Brezel und süßem Senf s tuplákem Erdinger Weissbier) a na lavicích se pohoupali při rytmech bavorského dívčího kvartetu Blechbixn.

Během celého workshopu průběžně vystupovali studenti s prezentacemi svých česko-bavorských témat (od ekonomie, přes dějiny a kulturu, až po vzdělávání a sport), což vyvrcholilo v sobotu dopoledne. Na závěrečné evaluaci jsme probrali, co se komu líbilo a nelíbilo, takže už přesně víme, co pro příště zlepšit. Příští rok se setkáme zase v Řezně.

Každý, kdo má zájem o příhraniční region a chce získat kompetence pro lepší uplatnění, může si v zápise na akademický rok 2019/2020 zapsat předměty certifikátu (více zde) a příští rok si s námi užít několik exkurzí, poznat zajímavé hosty a získat nové přátele. Sledujte nás na facebooku Česko Bavorsko nebo nám napište na cesko.bavosko@gmail.com.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

22. 05. 2019